spot_img
6 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023
AcasămediuCurtea de Conturi, refugiu de lux pentru politicieni. Salarii nete de peste...

Curtea de Conturi, refugiu de lux pentru politicieni. Salarii nete de peste 10.000 de lei net pe lună, garantate pe nouă ani

-

Cel mai bine plătit manager din cadrul Curţii de Conturi a fost anul trecut Gheor­ghe Oană, vicepreşedintele Autorităţii de Audit din 2008 încoace, care a încasat, în medie, câte 14.200 de lei net pe lună, potrivit declaraţiei sale de avere. O astfel de funcţie este pregătită acum şi pentru Ilie Sârbu, fostul lider din Senat al PSD şi socrul premierului Victor Ponta, scrie Ziarul Financiar.

La începutul săptămânii trecute, Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, anunţa că partidul îl va susţine pe Ilie Sârbu în funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, la Autoritatea de Audit. Ilie Sârbu a renunţat la poziţia de lider al grupului din Senat al PSD, afirmând că renunţă şi la politică.

„Curtea de Conturi are două elemente mari de atracţie, este un borcan cu miere din două puncte de vedere: veniturile sunt foarte mari, garantate pentru o perioadă de nouă ani şi, teoretic, este un element de forţă politică. Controalele făcute de această instituţie pot fi jucate foarte bine în luptele politice, pentru că analizele făcute pot fi extrem de valoroase. (…) Din punctul meu de vedere, Curtea de Conturi este un angajator foarte atractiv: salarii mari, siguranţa locului de muncă pentru un termen foarte lung, oferă un statut cu care oricine «se poate da mare pe unde merge» şi mai are şi elementul de forţă politică. Cred că Ilie Sârbu a făcut o algere bună, va avea un viitor liniştit“, a explicat profesorul universitar Mircea Coşea.

Din 3 în 3 ani, Curtea de Conturi înnoieşte o treime din consilierii de conturi, pe măsură ce expiră mandatele celor aflaţi în funcţii.

Curtea de Conturi are un buget anual de peste 200 de milioane de lei, din care 82% este destinat cheltuielilor de personal, potrivit datelor publicate de instituţi

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img