Curtea de Arbitraj de la Paris a hotărât că grupul energetic italian Enel trebuie să plătească statului român 401 milioane de euro pentru 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, care astăzi este împărţită în E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, sub suma cerută de statul român, de circa 550 milioane euro, au declarat pentru News.ro surse apropiate situaţiei. Procesul a durat doi ani şi jumătate.
Iniţial, Enel ar fi dorit să stingă conflictul înainte de a se ajunge la arbitraj internaţional, şi a oferit statului 250 de milioane de euro. Ministerul Energiei, condus la acea vreme de Răzvan Nicolescu, nu a fost însă de acord, şi a iniţiat în 2014 demersurile împotriva companiei italiene.
Contractul de privatizare a celei mai importante distribuţii de energie din România a fost perfectat în 2007 iar un an mai târziu italienii au intrat în posesia companiei. Enel a plătit, pentru 50% din capital, şi pentru majorarea de capital de până la 64%, 820 de milioane de euro în total.
Statul a susţinut că, potrivit contractului de privatizare, Enel avea obligația să cumpere, până la finalul anului 2012, cote de câte 13,57% din participațiile rămase în posesia statului român la Enel Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia (cele două societăţi în care s-a „spart” fosta Electrica Muntenia Sud), lucru care nu s-a întâmplat. Potrivit unei hotărâri de Guvern de la finalul anului 2012, prețul de vânzare era fixat la suma totală de 521,5 milioane euro.
În 2014, statul a deschis un litigiu împotriva Enel la Tribunalul Internațional de Arbitraj de la Paris, solicitând această sumă, proces care s-a încheiat acum.