Curtea de Apel București afirmă că societățile inființate prin asociere de Primăria Capitalei sunt de fapt fictive, adică reprezintă o faptă penală.
CE SPUNE CURTEA DE APEL:
CAB a constatat mai întâi ca hotărârea instanței de fond nu era motivata decât sub aspectul nelegalității hotărârilor CGMB izvorât din neadoptarea acestora cu majoritatea cerută de lege nu și sub aspectul oportunității adoptării actelor, intre altele privind încălcarea principiilor constituționale ale economiei de piata și asigurarea concurentei .
CAB a mai constatat ca tribunalul a interpretat eronat normele de drept material incidente in cauza atunci cand a reținut ca actele adtive contestate sunt legale întrucât ar fi fost adoptate cu majoritatea cerută de ele .
Astfel hotărârile CGMB care produc efecte prin mărirea sau diminuarea patrimoniului autoritatii publice se adopta nu cu majoritate simpla ci calificata .
Nu se poate face distincție in acest sens intre hotărârile care produc efecte cu privire la bunurile imobile și cele care privesc bunuri mobile in general sau bunuri încorporale, întrucât ambele categorii de bunuri sunt elemente ale patrimoniului.
Curtea a arătat ca constituirea unei societăți comerciale nu este un scop in sine ci un mijloc de realizare a unor activități economice, in speța prestarea unor activități publice și de utilitate publica de interes local . Din aceasta perspectiva nu a fost dovedita intenția de asociere in vederea desfășurării unei activități economice prin constituirea mai multor societăți pe acțiuni intre municipiul București și SC CICLOP SA , societate al carei obiect de activitate se limitează la prestarea de servicii de întreținere și reparații ale autovehiculelor, in condițiile în care obiectul de activitate al societăților înființate prin asociere cu municipiul București este cu totul altul iar societățile sunt leonine, adică fictive, caci aportul municipiului București este disproporționat de mare 99,9% fata de aportul asociatului minoritar ciclop 0,1%.