spot_img
4.7 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeCurtea Constituțională germană anulează alegerile locale de acum un an de la...

Curtea Constituțională germană anulează alegerile locale de acum un an de la Berlin

-

Curtea Constituţională de la Berlin a anulat miercuri alegerile locale din septembrie 2021 din capitala germană, perturbate de numeroase disfuncţionalităţi, o situaţie inedită care va implica organizarea unui nou scrutin, potrivit France Presse și Agerpres.

- Reclama -

”Alegerile pentru Camera Reprezentanţilor şi adunările de district sunt declarate nule în întreaga zonă electorală”, a anunţat Ludgera Selting, preşedinta Curţii Constituţionale din Berlin.

Această instanţă a invocat pentru decizia sa, lucru rar în istoria recentă germană, ”frecvenţa şi gravitatea erorilor la vot”, având drept rezultat ”erori sistemice în pregătirea alegerilor”.

Un nou scrutin, cu aceiaşi candidaţi, trebuie să fie organizat în termen de 90 de zile, data probabilă fiind 12 februarie 2023. Berlinul este în prezent condus de fosta ministră Franziska Giffey (SPD), în fruntea unei coaliţii formate cu Verzii şi cu extrema stângă Die Linke.

Alegătorii berlinezi au fost chemaţi la urne pe 26 septembrie pentru a-şi desemna deputaţii din Bundestag, membrii Camerei Reprezentanţilor locale şi ai adunărilor din 12 districte ale oraşului. Un referendum local privind eventuala expropriere a marilor grupuri imobiliare a fost de asemenea organizată pe 26 septembrie.

Or, capitala germană era, în acea zi de duminică, în parte paralizată de organizarea maratonului de la Berlin, la care particip anual câteva zeci de mii de persoane.

Rezultatul a fost că numeroşi alegători s-au plâns că nu au putut merge să voteze din cauza acestor perturbări sau au trebuit să aştepte ore întregi, ajungând la urne după ora oficială de închidere a birourilor de vot.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img