Home Analize Cum vor americanii să lovească Rusia si OPEC+

Cum vor americanii să lovească Rusia si OPEC+

0

Statele Unite ale Americii au crescut producția de petrol de șist în comparație cu prognozele de anul trecut pe fondul scăderii producției de către țările OPEC+, relatează Bloomberg.

Analiștii guvernamentali americani au prezis că producția internă va avea o medie de 12,5 milioane de barili în trimestrul curent pe zi, dar s-a ridicat la 13,3 milioane de barili pe zi. În general, anul acesta nivelul producției a depășit prognoza, după cum reiese din infograficele prezentate în material. Agenția a menționat că creșterea producției este „surprinzătoare”, deoarece numărul platformelor de foraj a scăzut cu 20% în acest an. Bloomberg citează inovația continuă drept motiv pentru creșterea productivității.

„SUA au jucat în mod clar un rol uriaș pe piața globală în 2023, inclusiv punând presiune asupra OPEC+ pentru a reduce producția”, a declarat Ryan Duman, analist la compania de consultanță Wood Mackenzie.
„Producția în creștere a petrolului de șist din SUA și redresarea producției în Iran și Venezuela ar putea compensa efectiv orice reduceri suplimentare propuse de OPEC+ în primul trimestru din 2024”, au spus analiști iBloomberg I ntelligence Fernando Valle și Salih Yilmaz.

Agenția reamintește că OPEC, cu sprijinul Rusiei, a încercat să reziste „boom-ului de șist” american. În 2014, acest lucru a dus la o scădere semnificativă a prețurilor petrolului, care a afectat foarte mult industria de șist din SUA și „a pus capăt anilor de creștere vertiginoasă a producției”. Apoi a avut loc o recuperare, dar pandemia a dat o nouă lovitură.

În iunie, țările OPEC+au stabilit o cotă de producție de petrol de 40,46 milioane de barili pe zi in 2024. La întâlnirile din noiembrie, membrii grupului au confirmat acordul din iunie și au convenit, de asemenea,să reducă producția și exporturile. Astfel de acorduri fac posibilă atingerea stabilității prețurilor, care tind să scadă încă din septembrie (Brent pe 27 septembrie costa aproximativ 107 USD pe baril, pe 15 decembrie – 77 USD).

Ad

Exit mobile version