Home Analize Cum trage de timp Manole: BNR sunt Eu

Cum trage de timp Manole: BNR sunt Eu

0

Curtea de Apel București (CAB) a suspendat procesul în care guverantorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, este acuzat de colaborare cu Securitatea până se judecă o excepție de neconstituționalitate admisă de același judecător, transmite Radio Europa Liberă .

Astfel, procesul se suspendă până când Curtea Constituțională se pronunță pe cererea lui Isărescu. Decizia poate fi atacată cu recurs de reprezentanții Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). „Suspendă judecata până la soluţionarea de către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate invocate de pârât în cauză. Cu recurs pe toată durata suspendării”, se arată în decizia CAB.

Având în vedere că în trecut aceasta era o metodă extrem de eficientă de a tergiversa un proces, am întrebat un magistrat dacă este uzual ca un dosar să fie suspendat până este soluționată de Curtea Constituțională excepția ridicată în cadrul judecății. „Se mai întâmplă. Legea specială 47/1992 nu mai prevede suspendarea de drept. Însă rămân dispozițiile generale din art. 413 Cod Procedură Penală. De regulă, doar atunci când este o chestiune esențială pentru proces, de care depinde însuși dreptul dedus judecății se mai dispune suspendarea. Depinde cât de strânsă este legătura între excepție și cauza respectivă. Suspendarea e supusă recursului, deci nu se poate abuza ca pe vechea reglementare, când era suficient ca sesizarea CCR să fie admisibilă, iar instanțele erau ținute să aștepte soluția”, a explicat un magistrat.

Guvernatorul Băncii Naționale este apărat în proces de avocatul Valeriu Stoica. Acesta a susținut în față instanței că procesul trebuie suspendat până la o decizie a CCR „pentru asigurarea în mod real și efectiv a independenței Băncii Naționale a României și a persoanei care exercită funcția de guvernator” și că „prejudiciul de imagine cauzat pârâtului s-ar extinde în mod faptic asupra întregii instituții fundamentale pentru statul român, BNR (…) Pronunțarea unei soluții întemeiată pe dispoziții legale neconstituționale riscă să arunce o umbră de îndoială asupra activității instituției”.

Apărătorul mai consideră că acțiunea formulată de CNSAS „în baza unei așa zise reverificări realizate în temeiul unor dispoziții legale neconstituționale (…) are aptitudinea de a se converti într-un veritabil mijloc de presiune asupra BNR și a guvernatorului”.

Ad

Exit mobile version