spot_img
27.8 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022
AcasăAnalizeCum sunt urmăriți 2,6 milioane de chinezi

Cum sunt urmăriți 2,6 milioane de chinezi

-

O companie din China monitorizează deplasările a 2,6 milioane de locuitori din Xinjiang (nord-vest), potrivit unei scurgeri de date dezvăluite de un expert informatic, care ilustrează amploarea supravegherii în această regiune instabilă, relatează marţi France Presse citată de Agerpres.

Acest teritoriu vast este lovit în mod regulat de atentate mortale atribuite de Beijing separatiştilor sau islamiştilor din minoritatea musulmană uigură. El se află sub o înaltă supraveghere a poliţiei.

Expertul în securitate informatică Victor Gevers asigură că a descoperit scurgerea de date săptămâna trecută la SenseNets, o companie chineză specializată în recunoaştere facială. Aceasta ar fi compilat informaţiile într-o bază de date „pe deplin accesibilă pentru toată lumea”, asigură expertul.

În plus faţă de informaţiile de bază privind situaţia civilă a persoanelor (data naşterii, numărul cărţii de identitate), listele includ coordonatele GPS ale locurilor unde s-au dus persoanele supravegheate.

Într-un interval de 24 de ore, mai mult de şase milioane de amplasamente geografice ar fi fost înregistrate de SenseNets, potrivit lui Victor Gevers, care lucrează pentru ONG-ul olandez GDI Foundation, specializat în securitatea internetului, şi a publicat rezultatele cercetărilor sale pe Twitter.

„Puteţi vedea cu claritate că nu au absolut nicio idee despre cum să securizeze o reţea”, a declarat el pentru AFP.

Întrebată de AFP, SenseNets a refuzat orice interviu. La rândul lor, autorităţile locale din Xinjiang nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Până la un milion de persoane, majoritatea uiguri, sunt sau au fost deţinute în centre de reeducare politică din regiune, potrivit unor experţi citaţi de ONU şi organizaţii pentru drepturile omului. China vorbeşte despre „centre de formare profesională” împotriva radicalizării islamiste.

Măsurile de securitate în Xinjiang au fost întărite în ultimii ani prin instalarea a numeroase camere de supraveghere video, inclusiv în moschei şi restaurante. De asemenea, poliţia a instalat numeroase puncte de control.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...