Home Dezvaluiri Cum sunt jefuiți românii de un miliardar rus pe filiera Malta

Cum sunt jefuiți românii de un miliardar rus pe filiera Malta

0

Miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi letoni folosesc Malta drept paradis fiscal pentru a scoate profituri uriașe de pe urma împrumuturilor rapide către cei mai săraci europeni. (EIC.network),

România, toamna lui 2015. La 30 și ceva de ani, Daniel face un tratament complicat pentru cancer limfatic: trebuie să cumpere medicamente, să împartă șpăgi prin spitale, iar asta îl usucă odată cu boala. După ce a luat bani de la rude și prieteni, a făcut împrumuturi de la bănci pentru a învinge cancerul. Rămâne însă curând fără opțiuni.

Intră pe internet și găsește o companie de împrumuturi rapide numită Zaplo. Reclamele de la televizor și de pe internet spun că primul împrumut e „fără dobândă și comisioane”, iar transferul banilor se face imediat. Pare prea bine ca să fie adevărat. Face un contract online pe numele soției sale, fiindcă ea are mai puține credite decât Daniel. În acea zi din noiembrie 2015, 800 de lei intră în contul ei.

Deși Daniel are deja cancer, coșmarul lui abia începe. Lovit din toate direcțiile de facturi și rate, nu reușește să plătească cei 800 de lei în termen de o lună. În două luni, datoria la Zaplo se dublează. Compania îl contactează zilnic, prin telefoane, e-mailuri sau scrisori: își vor banii și vor dublu.

Cele două părți ajung până la urmă la o înțelegere: o să plătească 350 de euro în două tranșe. Într-o primă fază, Daniel plătește suma pe care o împrumutase.

„După ce te-ai legat la gât nu mai scapi de ei”, spune el acum.

Când n-a putut plăti a doua tranșă, Zaplo a început o acțiune în instanță. Daniel spune că familia sa n-a primit nicio citație.

La sfârșitul lunii februarie 2017, instanța decide executarea silită pentru 2.647 lei, inclusiv penalități de 1.598 lei și comisioane; în schimb, suma deja plătită nu e menționată. La Zaplo, dobânda anuală efectivă (DAE) e de 1.988,6%.

„Fără niciun avertisment, după mai multe luni, primește soția de la un executor judecătoresc înștiințare că i se face poprire”, spune Daniel. Suma pe care trebuie să o plătească include și aproximativ 100 de euro pentru executorul judecătoresc, astfel încât datoria urcă la aproximativ 3.100 de lei. Între timp venitul soției este “înghețat”, deși legea românească prevede că, în astfel de cazuri, poate fi oprită cel mult o treime din venitul lunar. „Le-am zis: «Privați de mâncare o familie. Pur și simplu ne-ați luat pâinea de la gură»”, explică Daniel.

Între timp, a încheiat tratamentul pentru cancer, însă datoriile au rămas. Ca să le acopere, a decis să meargă în Germania la muncă. „Am ajuns să plec din România pentru niște hoți care m-au înșelat și m-au mințit în față”, spune el.

Cazul lui Daniel este departe de a fi singular.

Zaplo IFN a început să ofere împrumuturi rapide în România în iunie 2015, iar până în aprilie 2017 compania a ajuns să fie implicată în 1.570 de cazuri în instanță, marea majoritate dosare de executare silită împotriva clienților. Compania profită de faptul că mulți clienți nu reușesc să achite împrumuturile la timp.

Și alți clienți români ne-au spus despre dobânzile care se umflă în continuu după prima lună. De exemplu, Ana Kosa, o femeie de 62 de ani cu o pensie de 400 de lei care avea nevoie de 600 de lei ca să-și acopere cheltuielile lunare. Fiindcă n-a plătit suma după 30 de zile, costurile au crescut până la 1.400 de lei, iar femeia a plecat să muncească în Austria pentru a îngriji două persoane vârstnice și a reuși astfel să-și acopere datoria.

„M-au sunat și au zis că vin și recuperează, că au recuperatori, executori și tot felul din astea”, spune ea. „Dar cu 1.400 [de lei] ce poate să-mi ia?”

Avocatul Adrian Cuculis spune că aproximativ o treime din totalul clienților săi sunt din rândurile celor care au luat creditele rapide.

Zaplo IFN nu este o companie românească de sine stătătoare. Este subsidiara companiei AS 4finance din Letonia, care operează în 17 țări europene – și are conexiuni cu SUA. 4finance pretinde că este „grupul de creditare online și mobilă cu cea mai mare și cea mai rapidă creștere din Europa”. De când s-a înființat, în 2008, a dat mai mult de 11,5 milioane de împrumuturi în valoare totală de peste 4 miliarde de euro.

Ratele dobânzilor pot ajunge până la 2.000% pe an, ceea ce a atras atenția unor agenții naționale de protecție a consumatorilor. În 2016, ombudsmanul finlandez pentru protecția consumatorilor a cerut o interdicție cu privire la una dintre filialele 4finance, din cauza unor practici ilegale de acordare a creditelor și a arătat că un credit în valoare de 2.010 de euro poate ajunge la 4.145 de euro în șase luni în urma unor plăți întârziate.

În Danemarca, filiala Vivus 4Finance a încălcat legile daneze cu privire la marketing, întrucât preciza pe site că rata dobânzii ar fi de 19%. Potrivit ombudsmanului danez pentru protecția consumatorilor, cifra corectă ar fi fost de 730,1%.

În trecut, împrumuturile de acest tip erau derulate de mafiile locale, care foloseau amenințări și violență pentru a se asigura că-și vor primi banii înapoi. În prezent, asemenea afaceri sunt derulate de oameni de afaceri și de avocați, prin telefon și online.

În timp ce 4Finance se bazează pe cetățenii vulnerabili de pe întregul continent, Malta Files dezvăluie felurile în care foștii și actualii lor proprietari folosesc scheme de evaziune fiscală care includ Luxemburg, Cipru și Bahamas.

Una dintre cele mai importante țări cu legislație fiscală prietenoasă pentru oamenii de afaceri care beneficiază de pe urma săracilor Europei cu împrumuturi rapide și costisitoare este Malta.

Oleg Boyko (Sorina Vazelina & Timi Nicky)Cine este Oleg Boyko?

Cine este Boyko?

Actualii proprietari ai 4finance sunt miliardarul rus Oleg Boyko și partenerii săi din Letonia.

Cu o avere estimată de 1,24 miliarde de euro, Boyko este pe locul al 55-lea în topul celor mai bogați ruși, potrivit Forbes. Este proprietarul grupului global de investiții private Finstar Financial, care în 2016 gestiona active în valoare de două miliarde de dolari.

Compania Ritzio International, aflată de asemenea în portofoliul lui Boyko, deține mai mult de 150 de cluburi de jocuri de noroc în țări precum Germania, Italia, România și Croația. Pe lângă cetățenia rusă, Boyko a obținut pașaportul italian în februarie 2008 și a devenit astfel cetățean al Uniunii Europene. Prin intermediul companiei FTV BVI Ltd din Insulele Virgine Britanice, Boyko co-deține postul de televiziune Fashion TV, care ajunge la sute de milioane de telespectatori din peste 140 de țări. Are legături cu elita de la Moscova, între care proprietarul clubului FC Chelsea, Roman Abramovich și prim-viceprim-ministrul Rusiei, Igor Shuvalov.

În timpul verii, când nu se află în Italia la vila lui din Blevio, pe malul lacului Como, se plimbă cu iahtul său de 44 de metri, unul dintre cele mai rapide din lume. Mai recent, a făcut o pasiune pentru filmele hollywoodiene. A co-produs filmul „Sin City: A Dame to Kill For” și a fost anunțat drept co-producător la debutul regizoral al lui Scarlett Johansson, filmul „Summer Crossing”.

Cum face însă bani din împrumuturi rapide?

Prima mișcare: cumpărarea de operațiuni fiscale malteze cu taxe aproape zero

În decembrie 2011, Boyko a cumpărat 75% din start-up-ul AS 4Finance, care avea filiale în Lituania, Suedia, Finlanda și Danemarca. Potrivit documentelor obținute de European Investigative Collaborations (www.eic.network), cei opt acționari letoni gestionau activitatea de împrumuturi rapide printr-o companie malteză, Fatcat Investments Ltd.

Boyko a plătit 55 milioane de euro pentru AS 4finance. Prima tranșă, de 12 milioane de euro, a crescut profitul Fatcat de la 4,2 milioane de euro în 2010 la 26 milioane de euro înainte de impozitare în 2011. Iar plățile pentru Malta sunt foarte mici.

Datorită nivelului de impozitare foarte atractiv al țării cu 450.000 de locuitori, Fatcat Investments a plătit doar 7% impozit pe profit efectiv, adică 2 milioane de euro. Media pentru impozitul pe profit la nivelul Uniunii Europene este de aproximativ 22%.

S-a întâmplat la fel și în anul următor, când Boyko a plătit o nouă tranșă. În 2012, când Fatcat a atins profituri de 43 de milioane de euro, compania a plătit doar 366.762 euro impozit pe profit, ceea ce reprezintă doar 0,7%.

Cum îi favorizează Malta pe cei bogați? Statul impune companiilor cea mai mare rată a impozitului pe venit – 35% – din profiturile lor. Însă dacă activitățile și acționarii companiei se află în principal în străinătate, beneficiază de pe urma unui mecanism de rambursare a impozitului pe profit, care poate scădea impozitul pe câștiguri până la 5%.

În plus, în Malta nu există impozit cu reținere la sursă pentru dividende, dobânzi și redevențe. Iar impozitul maltez asupra câștigurilor pentru nerezidenți, care ar trebui să includă achiziționarea acțiunilor 4finance de către Boyko, este zero.

Boyko a cumpărat restul companiei în 2013. În conformitate cu declarațiile financiare pentru 2013, Fatcat Investment Limited (numită atunci FCI) a avut un profit de 57 milioane înainte de impozitare. A plătit impozite în valoare de 512.501 euro, ceea ce înseamnă doar 0,9%.

Un imperiu controlat de Oleg Boyko

A doua mișcare: Grupul își împrumută singur bani

Mai mult, 4finance a început să folosească un sistem bizar de acordare a împrumuturilor către propriile companii, ceea ce a secat profiturile filialelor sale din Europa și a direcționat fluxul de bani către Malta.

În acest fel, 4finance Malta Ltd. a colectat circa 68 milioane de euro în dobânzi între 2013 și 2015 și a direcționat profiturile înspre insula mediteraneană cu fiscalitate prietenoasă.

Dupa ce a încheiat achiziționarea 4finance in 2013, Boyko a lichidat FCI Investments, iar acum – cu ajutorul a doi letoni, Uldis Arnicans și Edgar Dupats – controlează întregul grup prin intermediul unei companii din Cipru, Tirona Limited.

Boyko nu este proprietarul companiei Tirona Limited. Proprietarul efectiv a 49% din companie este o rudă apropiată a sa, Vera. Însă potrivit unui prospect completat de către 4finance către bursa irlandeză din 2013, „Tirona face parte din Finstar Financial Group”, „al cărui beneficiar final este domnul Oleg Boyko”.

Arnicans și Dupats au părți egale din restul companiei. Cei doi letoni au conexiuni bune. În 2014, Dupats s-a căsătorit cu fiica fostului premier leton Andris Skele, un fost oligarh local cu o reputație similară cu Silvio Berlusconi. La rândul său, Arnicans este legat de una dintre afacerile familiei Skele.

Boyko a restructurat imperiul împrumuturilor rapide, prin înființarea societății 4finance Holding S.A. în Luxemburg. De aici, a început să emită obligațiuni care să-i finanțeze extinderea.

În 2013, filiala letonă a emis obligațiuni de 170 milioane dolari pe Bursa de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange – ISE), urmată de filiala din Luxemburg pe bursele din Irlanda, Stockholm și Frankfurt. Dobânzile pe care firma lui Boyko le-a plătit pentru a-și plăti obligațiunile au fost între 11 și 13%. Asta în comparație cu dobânda anuală efectivă pe care 4finance o cere clienților săi, ce poate ajunge la 2.000%.

Cu acești bani, miliardarul a extins operațiunile 4finance către America și Caucaz. Cu toate acestea, dobânzile între 11 și 13% i se păreau prea mari. Prin urmare, compania a stabilit dobânzi mari la împrumuturile acordate filialelor care furnizează zeci de mii de împrumuturi rapide în multe țări.

Soluția are legătură cu Malta și de sistemul său relaxat de impozitare. Sucursala din Luxemburg, 4finance S.A., a înființat filiala malteză 4finance Malta Ltd în ianuarie 2013 și a transferat majoritatea banilor împrumutați către noua companie.

În plus, o schiță a grupului 4finance din aprilie 2013 arată că societatea luxemburgheză acordă împrumuturi filialelor sale din diferite țări și apoi atribuie creanțele sucursalei din Malta. Cu alte cuvinte, pentru a acoperi costurile ratelor dobânzilor din obligațiuni, companiile lui Boyko își împrumută singuri bani. Acestea se numesc „împrumuturi în interiorul companiei” („intercompany loans”).

Schița împrumuturilor din cadrul grupului 4finance din aprilie 2013

Multe dintre împrumuturile acordate filialelor locale între 2013 și 2015 au rate de 13,75% sau chiar 15%.

Asta poate deveni problematic dacă autoritățile fiscale locale inspectează filiala, deoarece asemenea împrumuturi ar putea fi semnificativ mai mari decât creditele similare disponibile pe piața locală. Propriu-zis, ar putea însemna un transfer nejustificat de bani de la o filială locală la o societate-mamă.

Prin urmare, fără un singur angajat, filiala malteză a 4finance a reușit să colecteze în perioada 2013-2015 aproape 68 de milioane de euro din împrumuturile către filiale.

O sumă semnificativă plătită de mai multe filiale a fost colectată la 3 decembrie 2015 de către compania 4finance Malta, în contul bancar 4finance S.A. din Luxemburg, deschis la banca IIG din Malta.

Pentru 2013, sucursala 4finance Malta a plătit impozite de doar 12.774 euro pentru un profit de 1,4 milioane euro, adică 0,9%.

Astfel, Malta pare a fi un vehicul adecvat pentru o afacere în care zeci de milioane de euro plătite de la filialele din 4finance din întreaga Europă sunt transferate către societatea-mamă din Luxemburg cu taxe aproape zero.

O strategie asemănătoare a folosit Boyko pentru a face bani din împrumuturi rapide în Statele Unite. Acolo a profitat și de avantajele fiscale oferite de statul american triburilor băștinașe.

Structurile malteze n-ar fi fost posibile fără ajutorul Credence Corporate and Advisory, pe scurt Credence, companie conectată cu firma de avocatură  Muscat Azzopardi & Associates. Cea din urmă a fost fondată în 1971 de către fostul judecător al Națiunilor Unite în Kosovo, Godwin Muscat Azzopardi. Fii săi, James și Adrian Muscat Azzopardi, au fondat apoi Credence împreună cu partenerii săi Andrew Cefai, Claudio Tonolla și Ivan Vella.

Toți cei menționați mai sus au fost directori nominali în structura controlată de Boyko și partenerii săi letoni, care au direcționat zeci de milioane de euro fără a plăti prea mult pe impozite.

Reporterii EIC au transmis o serie de întrebări către Oleg Boyko, către partenerii săi și către structuri ale 4finance. Singura reacție a venit din partea lui Edgar Dupats, într-un email. Acesta a arătat că „angajamentele companiilor private, inclusiv cele în care am o participare și statutul de acționar, sunt supravegheate și auditate în conformitate cu legile jurisdicției respective și cu cele mai bune practici din domeniu. (…) Necesitatea de a înființa o entitate juridică într-o anumită jurisdicție rezultă din cerințele de afaceri ale acționarilor săi. Având în vedere faptul că jurisdicția specifică a Maltei operează în conformitate cu Common law (sistem legal de tip britanic – n.r.), o astfel de structură juridică permite asigurarea unor rezoluții rapide și de calitate petru orice tlitigiu între acționari”, a scris el.

Oleg Boyko și reprezentanții structurilor 4finance n-au răspuns solicitărilor făcute telefonic sau prin email.

Boyko: Mai întâi rus, apoi italian, acum maltez?

Oleg Boyko pare să iubească atât de mult Malta încât vrea să devină unul dintre cetățenii săi. Angajații companiei sale, Finstar, s-au interesat de posibilitatea ca Boyko să devină membru al programului Malta Global Residence (https://ird.gov.mt/downloads/grp/grp_guidelines.pdf), care oferă membrilor săi o taxă de 15% pentru toate veniturile personale. În ianuarie 2015, Boyko a închiriat un apartament în Malta pentru o chirie lunară de 1.600 de euro prin intermediul unei alte companii din Bahamas, Vigo Trading Limited. Deocamdată însă, potrivit informațiilor disponibile, el nu este membru în acest program.

Fie că va reuși sau nu în încercarea de a fi maltez, pe Boyko îl așteaptă vila de 15 milioane de euro din Blevio, la Lacul Como. Pentru a-și face șederea mai plăcută, poate să dea o tură cu iahtul său de 20 de milioane de dolari.

Între timp, Daniel încă mai lucrează în Germania pentru a plăti de patru ori mai mult valoarea împrumutului făcut la Zaplo, compania lui Boyko. Nu are bani pentru a contesta decizia instanței – și are puține speranțe că situația sa se va îmbunătăți.

„Efectiv am ajuns la sapă de lemn cu tratamentul ăsta. Și dânșii profită”, adaugă el. „Eu mă rog la Dumnezeu să nu-mi recidiveze boala. Că dacă o să-mi recidiveze, mă duc și-i omor. Plec cu ei de gât. Pur și simplu am ajuns să plec din România pentru niște hoți care m-au înșelat și m-au mințit în față.”

* Daniel nu este numele lui adevărat. A preferat să nu-și dezvăluie identitatea, deoarece în România este angajat într-o instituție publică.

Autorul articolului: Blaž Zgaga. Au contribuit Vlad Odobescu, Mathew Vella și Sergejs Pavlovs.

Ilustrații de Sorina Vazelina (vazelina.ro) și Timi Nicky

Acest articol a fost publicat pe http://theblacksea.eu/malta-files și realizat cu sprijinul Journalismfund.eu http://www.journalismfund.eu/. Preluare Deutsche Welle.

Ad

Exit mobile version