Home Actualitate Cum se fac useriștii că luptă cu SRI

Cum se fac useriștii că luptă cu SRI

0

USR a înaintat azi în Parlament o propunere legislativă menită, declarativ, să ofere garanții că în viitor nu se vor mai înregistra situații precum cea produsă de activitățile generalilor Coldea și Dumbravă, prin interzicerea consultanței acordate de rezerviștii SRI. În fapt, e mai mult ca sigur o diversiune căznită, dintr-un motiv foarte simplu: legea vizează doar SRI și nu și celalalte servicii, introducînd o discriminare intolerabilă și care o face fără șanse de votare, scrie Inpolitics.

USR dorește modificarea legii SRI, astfel încît ”Cadrelor militare și angajaților civili din cadrul Serviciului Român de Informații, li se interzice desfășurarea oricăror activități de consultanță sau asistență, fie direct, fie prin intermediul unor entități juridice, companii private sau organizații non-guvernamentale, pentru o perioadă de 20 de ani de la data încetării activității” se arată în textul propunerii.
20 de ani cam echivalează cu interdicție pe viață, practic.

Motivația e următoarea:
”Complexitatea și volatilitatea mediului de securitate impun măsuri stricte pentru a preveni riscurile asociate divulgării sau utilizării neautorizate a informațiilor care pot afecta securitatea națională. Experiența și cunoștințele dobândite de aceste persoane în cadrul funcțiilor de conducere sau alte funcții importante pot reprezenta un risc semnificativ dacă sunt folosite în scopuri comerciale sau în beneficiul unor terți, care ar putea avea interese contrare celor naționale. Aceste persoane au acces la informații critice și proceduri interne care, dacă sunt exploatate în mod necorespunzător, pot periclita securitatea națională, afectând totodată încrederea cetățenilor în instituțiile statului. Aceste cunoștințe includ strategii, proceduri și informații confidențiale care ar putea fi exploatate direct sau indirect de entități private sau străine. Se dorește astfel asigurarea că foștii angajați nu vor folosi informațiile sensibile în moduri care ar putea compromite securitatea națională, prevenind astfel orice situație în care informațiile critice pot fi utilizate împotriva intereselor naționale”.

Propunerea e, cum spuneam, o foarte probabilă diversiune menită să mai atenueze impactul devastator al scandalului Coldea-Dumbravă, fără a exista riscul ca o asemenea inițiativă să și devină realitate.

Motivul e simplu: propunerea trebuia să vizeze nu modificarea legii SRI, ci a legii siguranței naționale, nr.51/1991, cea care reglementează interdicțiile pe care le au salariaţii tuturor organelor de informaţii şi ai tuturor celor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. Consultanță cu ”probleme” pot oferi nu doar rezerviștii SRI, ci și ai celorlalte servicii secrete, SIE, SPP, STS, DGIA etc astfel că nu e echitabilă interdicția doar în cazul angajaților SRI.

Limitarea impusă de proiectul USR nu face decît să lichideze din start orice șansă de adoptare a acestuia și chiar să victimizeze rezerviștii SRI în ochii opiniei publice prin discriminarea la care ar fi supuși, dar poate asta se și urmărește.

Ad

Exit mobile version