spot_img
24.8 C
București
sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăEconomieComertCum s-au turnat turnătorii între ei în dosarul Microsoft: Cocoș, Pinalți, Pescariu...

Cum s-au turnat turnătorii între ei în dosarul Microsoft: Cocoș, Pinalți, Pescariu și Florică

-

Omul de afaceri Claudiu Florică și fostul tenismen Dinu Pescariu l-au determinat pe fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu să impună condiții restrictive la licitația pentru licențele Microsoft, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupție.

- Reclama -

Această situație reiese și din declarația de martor dată de Dorin Cocoș în acest dosar. El a arătat că afacerea i-a fost prezentată de Florică și Pescariu, care i-au spus că este vorba de un comision de 16-17 milioane de euro, pe care îl vor împărți cu Gabriel Sandu și Gheorghe Ștefan.

Turnătorii în acest dosar sunt Dorin Cocoș și Gheorghe Ștefan. Cei doi au fost condamnați în alt dosar Microsoft după ce au fost turnați de Dinu Pescariu și Claudiu Florică.

Dorin Cocoș apare ca turnător și în alte dosare de la DNA.

La rândul său Pinalti l-a turnat printre alții pe Vasile Blaga.

Potrivit afirmațiilor lui Cocoș, câte 4 milioane de euro ar fi primit el, Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, restul sumei urmând să fie împărțită între Pescariu și Florică.

„Precizez că scopul pentru care au fost plătiți cei 16-17 milioane de euro în contul firmei Barringwood în Elveția era ca ministrul Gabriel Sandu să elaboreze caietul de sarcini cu specificațiile date de Claudiu Florică, în așa fel încât firma lui, și anume D.Con.Net, să câștige această licitație”, a susținut Dorin Cocoș.

Gheorghe Ștefan, la rândul său martor în dosar, a declarat că în ianuarie 2009, în cadrul unei întâlniri cu Cocoș, Pescariu și Florică, a aflat de la aceștia că doresc să facă o afacere cu Ministerul Comunicațiilor condus de Gabriel Sandu, pe care chiar el îl propusese în funcție, în calitatea sa de vicepreședinte al PDL.

Gheorghe Ștefan a recunoscut că a intermediat o discuție a celor trei cu ministrul, întâlnirea având loc după o săptămână în biroul lui Dorin Cocoș de la un hotel din București.

„În interiorul biroului erau atât o masă ovală, cât și o altă masă, tip birou. Eu am stat inițial la masa ovală cu toți aceștia, auzind astfel că au discutat despre organizarea unei licitații, și anume despre procedura și caietul de sarcini aferent și la ce mod să fie încheiat și unde să se organizeze licitația în așa fel încât să pară că este legală, dar să o câștige firma lor”, a afirmat Gheorghe Ștefan.

Fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu, fostul jucător de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florică și Călin Tatomir, fost director general al Microsoft România SRL, au fost trimiși în judecată miercuri de procurorii anticorupție în dosarul „Microsoft 3”.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Sandu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, la data faptei ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, a lui Claudiu Florică, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, și a lui Dinu Pescariu, la data faptelor reprezentant al D.Con-Net AG, pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor, dar și a lui Călin Tatomir, la data faptelor director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și spălare a banilor.

Prejudiciul reținut în dosar este în sumă de 51.396.344,76 euro și reprezintă diferența dintre suma plătită de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (90.182.344,76 euro) și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către S.C. Dim Soft S.R.L. (38.786.000 euro). Totodată, a fost creat în același cuantum un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...