spot_img
27.8 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăControversa Zilei de Andrei BădinCum s-a îngropat Zelenski în catacombele Azovstal CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

Cum s-a îngropat Zelenski în catacombele Azovstal CONTROVERSA ZILEI DE ANDREI BĂDIN

-

de Andrei Bădin

- Reclama -

959 de combatanți ai Batalionului Azov s-au predat rușilor din catacombele Azovstal din Mariupol, dar câțiva din șefii grupării considerată fascistă nu numai de ruși, dar inclusiv de occidentali până acum câțiva ani, nu au acceptat să se predea. Ucrainienii au încercat să „vândă” capitularea ca un „schimb de prizonieri”, iar precizările lor au indicat că decizia a fost luată de comandantul suprem Volodmyr Zelenski.

- Advertisement -

În realitate capitularea de la Azovstal indică disensiunile din ce în ce mai mari din Puterea de la Kiev. Iar faptul că soldații nu au ascultat de șefii lor din catacombele Azovstal și s-au predat în corpore rușilor la ordinul lui Zelenski indică ruperea legăturii dintre conducerea batalionului și președintele ucrainean. Iar unii o privesc ca o trădare!

Cu câteva zile înainte Zelenski a decis destituirea șefului Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate ale Ucrainei, o știre cheie „trecută cu vederea” de presa main stream. Concomitent ezitările din ce în ce mai mari ale lui Zelenski l-au pus în conflict cu o parte a opiniei publice ucrainiene. În context să ne reamintim momentul dinaintea începerii războiului: Zelenski se prăbușise la 13% intenție la vot față de 80% cu cât a câștigat alegerile. El era în conflict cu primarul Kievului și cu alți lideri populari ai fostului Maidan care după declanșarea agresiunii ruse au îngropat securea războiului. Pe moment…

- Advertisement -

Dincolo de imaginea pozitivă pe care Zelenski o are în străinătate în Ucraina situația este mult mai complicată. Oarecum ca Maia Sandu: extrem de populară în România, în Basarabia încrederea în ea s-a prăbușit.

Ministrul de finanțe de la Kiev a anunțat zilele trecute că prelungirea războiului se va traduce curând în creșteri de taxe și concedieri de la stat. Ucraina are și o criză de combustibili și alimente, iar situația tinde să devină una explozivă pe plan social. Dar și politic.

Reacția lui Zelenski după momentul capitulării Azovstal: prelungirea legii marțiale. Asta după ce a interzis Opoziția și a naționalizat posturile tv. În paralel cu știrile care apar zilnic în presa ucraineană despre „spioni” ruși descoperiți în structurile speciale de la Kiev.

În plan militar capitularea Azovstal înseamnă îndeplinirea parțială de către Putin a scopului războiului din Ucraina: legarea Donetsk și Lugansk de Crimeea, cucerirea a 80% din litoralul ucrainean de la Marea Neagră, capturarea Insulei Șerpilor și „mutarea” Mării Azov în interiorul Rusiei. Evident și Putin are multe probleme de organizare, pierderi mari, dar în acest moment are câteva obiective îndeplinite….

Un mister mai rămâne din catacombele Azovstal: dacă au existat sau mai există combatanți străini acolo, unii vorbind chiar de generali NATO. Au fost „extrași” prin capitulare? A capitulat Zelenski pentru ca occidentalii să își scoată oamenii de acolo? Indiferent de răspunsuri este prima mare înfrângere de imagine a lui Zelenski.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img