Home Analize Cum mută chinezii în războiul comercial cu SUA

Cum mută chinezii în războiul comercial cu SUA

0

Eveniment economic major la Shanghai. In plin război comercial cu SUA, guvernul chinez a inaugurat pe 5 noiembrie în cu mare pompă primul târg internaţional al importurilor. Organizatorii aşteaptă circa 300.000 de vizitatori din 130 de ţări din lumea întreagă. Evenimentul este unul economic dar şi politic, transmite RFI.

Târgul internaţional al importurilor de la Shanghai- capitala economică a Chinei – a fost inaugurat luni de preşedintele chinez. In discursul său, Xi Jinping a promis din nou că va deschide şi mai mult piaţa chinezească importurilor. „Un fel de a da lecţii de liber-schimb Americii lui Donald Trump” notează ziarul Le Monde, un mod de a-i împunge pe adepţii „protecţionismului şi izolării”.

In faţa şefilor de guvern veniţi la acest prim târg internaţional al importurilor – printre ei Dmitri Medvedev, premierul Rusiei, dar şi Christine Lagarde, Directoarea FMI – liderul de la Beijing s-a prezentat ca un soi de salvator al lumii liberale, un promotor al globalizării schimburilor comerciale. „China va importa în următorii 15 ani bunuri în valoare de 30.000 de miliarde de dolari şi 10.000 de miliarde de servicii” a precizat Xi Jinping. Printre sectoarele citate de preşedintele chinez figurează educaţia, sănătatea, cultura şi telecomunicaţiile. Liderul de la Beijing, care serbează cu această ocazie şi patru decenii de la lansarea erei reformelor economice, nu a anunţat nicio măsură concretă de mare anvergură.

Cum notează corespondentul RFI la faţa locului, „din 2010, China a devenit a doua economie mondială. Acum, la Shanghai, ea vrea să arate că nu mai este doar „atelierul lumii” ci şi o ţară ultraconectată şi o uriaşă piaţă care le deschide larg braţele importatorilor”. Agenţia oficială chineză spune dealtfel că ţara a trecut de la „made in China” – „fabricat în China” – la „sold in China” – „vândut în China”.

Manifestarea economică de la Shanghai este văzută de comentatori şi ca un răspuns în faţa războiului comercial lansat în luna iulie de Donald Trump. Se ştie, şeful Casei albe este nemulţumit de deficitele colosale acumulate de ţara sa în schimburile cu China. In ultimele luni, cele două supraputeri, China şi SUA, şi-au mărit la cote uriaşe drepturile vamale pe importurile lor respective dar excedentul bilateral chinez continuă să bată recorduri. Pentru moment, doar jumătate din importurile chinezeşti în SUA sunt supuse acestor sancţiuni. Donald Trump, a cărei administraţie, evident, nu este reprezentată la Shanghai, a ameninţat că va supune toate produsele chinezeşti acestor taxe prohibitive.

In ciuda absenţei oficialilor americani de la acest târg al importurilor, firme americane de prestigiu precum General Motors, Ford sau Tesla au venit în capitala economică a Chinei.

La târg participă 3.600 de companii din 172 de țări, precum și organizații internaționale. Numărul agenților de achiziție din țară și străinătate este preconizat să depășească 400.000. În cadrul CIIE va fi derulat și Forumul Internațional de Economie și Comerț de la Hongqiao, care are ca temă „Revitalizarea comerțului global și crearea unei noi configurații pentru deschidere și beneficii comune”, spune Radio China.

Ad

Exit mobile version