Home Economie Cum mută bulgarii în războiul gazelor

Cum mută bulgarii în războiul gazelor

0

Guvernul bulgar a actualizat, la propunerea ministrului Energeticii Temenujka Petkova, Strategia energetică până la anul 2020. Sofia va deveni co-investitor în terminalul de gaze lichefiate (SUA, Qatar) de la Alexandroupolis, transmite Radio Europa Liberă.

Prin noua strategie guvernul Borisov urmărește minimizarea pierderilor din reducerea tranzitului de gaze rusești după intrarea în funcțiune a gazoductului „Turk Stream”. Acum compania „Bultransgaz” încasează anual din taxe de tranzit în direcția Turciei, Greciei și FRI Macedonia peste 105 milioane de euro. Din 17 mlrd.m.c. de gaze rusești care vin prin Ucraina, Republica Moldova și România, 14 sunt destinate Turciei, 2 – Greciei și 1 – Macedoniei.

După cum a avertizat Ministrul Energeticii, cu redirecționarea tranzitului prin „Turk Stream”, Bulgaria riscă să fie izolată de marile proiecte energetice regionale.

Scopul nr. 1 rămâne realizarea nodului de distribuire a gazelor „Balkan”, în apropierea orașului Varna, în care trebuie să intre gaze din Rusia, Azerbaijan, Orientul Mijlociu, Qatar și alte țări. Proiectul a primit aprobarea Uniunii Europene pentru că va asigura diversificarea surselor de gaze. Întărzie însă finanțarea europeană.

Sofia și Atena au urgentat construcția legăturii transfrontaliere a sistemelor de gazoducte cu o capacitate de 5 mlrd. m.c. de gaze pe an.

Bulgaria a realizat legătura cu Turcia din care sunt așteptate gaze din „Turk Stream”. Scopul este preluarea tranzitului în direcția Serbiei, Ungariei și Austriei.

„Bulgaria se pregătește să devina co-investitor la viitorul terminal de gaze lichefiate de la portul elen Alexandroupolis”, a declarat primul ministru Boiko Borisov în urmă întâlnirii cu omologul elen Alexis Tsipras. În acest mod vor putea fi asigurate condițiile tehnice pentru import de gaze, inclusiv din SUA. Proiectul va contribui la întărirea independenței energetice nu numai a Greciei și Bulgariei ci și a altor țări din zona. În caz de nevoie gaze vor putea fi tranzitate spre Ucraina. Se așteaptă ca lucrările de construcție a terminalului cu o capacitate de peste 8 mlrd.m.c. pe an vor începe în cel de al doilea trimestru al anului viitor și se vor încheia în 2020.

Bulgaria va putea asigura tranzitul de gaze americane și din Qatar prin gazoductele existente. Interes pentru export de gaze în Balcani demonstrează și Israelul al cărui prim-ministru Benjamin Netanyahu a discutat problema la reuniunea patrulaterală de la Varna.

Ad

Exit mobile version