Avertizorul de integritate Edward Snowden, fost angajat al agenţiei naţionale americane de securitate (NSA), devenit celebru în 2013 în urma dezvăluirilor privind programele de supraveghere în masă americane şi britanice, îşi publică astăzi în 20 de ţări diferite memoriile. Cartea, apărută în Franţa la editura Seuil sub titlul „Memorii vii”, a fost citită în avanpremieră de o serie de jurnalişti, transmite Radio France Internationale.
RELATAREA RFI:
In „Memorii vii”, autobiografia sa, descrisă de confraţii de la France Inter drept „roman de spionaj”, Edward Snowden povesteşte cum i s-a schimbat viaţa de când a denunţat public supravegherea în masă orchestrată de NSA – Agenţia naţională americană de securitate. Motiv pentru care a fost inculpat în SUA sub acuzaţia de spionaj.
„Cariera lui Snowden în serviciile americane de informaţi nu a durat decât 7 ani. Răstimp în care însă respectivul a asistat şi participat la o revoluţie în spionajul american, la trecerea de la supravegherea precisă la cea de masă, a unor populaţii întregi” scrie ziarista de la France Inter care i-a citit cartea.
Refugiat în Rusia din 2013, fostul analist explică în volumul său cum şi-a început cariera de „pirat” informatic. Aflăm astfel că la vârsta de 7 ani, Snowden deregla toate ceasurile de acasă ca să se poată culca mai târziu.
Pasionat de calculatoare, supradotat în acest domeniu, el va fi angajat mai târziu, în 2006, pe când nu avea încă 23 de ani, de un subcontractant al serviciilor de informaţii americane. Numit în diverse posturi din lume – la Geneva, în Japonia şi apoi în Hawai – Edward Snowden descoperă cum, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001, autorităţile din ţara sa instauraseră un sistem generalizat de supraveghere în masă. „In orice clipă NSA poate ştii ce faceţi, ce scrieţi, ce vedeţi sau ce spuneţi”. Lucruri care în opinia sa sunt în totală contradicţie cu Constituţia SUA. Avertizorul de integritate decide să denunţe scandalul şi deci copiază mai întâi mii de documente clasate „top-secret” pe nişte carduri mini şi micro-SD pe care le transmite apoi unor jurnalişti aleşi pe sprânceană.
In momentul in care scandalul izbucneşte – în iunie 2013 – Snowden, aflat atunci la Hong-Kong în compania respectivilor jurnalişti, se decide să fugă în Ecuator, ţară care nu are acord de extrădare cu SUA. In cursul escalei la Moscova, avertizorul de integritate află cu ţara sa îi anulase paşaportul. „Nu-mi venea să cred: propriul meu guvern mă blocase în Rusia oferind astfel Moscovei o victorie propagandei sale” scrie azi Snowden în memoriile sale. El reaminteşte că după ce a stat 40 de zile şi nopţi în aeroportul moscovit cerând azil politic în 27 de ţări, Rusia va fi singura care îi va acorda un azil temporar de care mai beneficiază şi acum dar care expiră anul viitor.
Intr-adevăr, notează France Inter, „ironia sorţii este că fostul consultant NSA care la 29 de ani a decis să-şi sacrifice confortul vieţii personale ca să nu-şi încalce principiile, este azi refugiat în Rusia, ţară care şi-a supravegheat cu o mână de fier populaţia în epoca sovietică şi în unde azi, orice cetăţean poate fi convocat de FSB – urmaşul KGB-ului, pentru o aşa-zisă „conversaţie profilatică” în cazul în care respectivul ar dori să participe la o manifestaţie”.
De notat că data apariţiei pe piaţă a memoriilor lui Edward Snowden nu a fost aleasă întâmplător. 17 septembrie este în SUA „Constitution Day”, ziua în care se celebrează Constituţia statului federal, adoptată în 17 septembrie 1787.