Un episod întâmplat zilele trecute a trecut neobservat de media centrală. El a fost observat probabil nu întâmplător de cotidianul Viața Liberă din Galați. Prim-ministrul României, Victor Ponta, a aruncat bomba: cel mai mare dosar de corupţie din ultimii 25 de ani a plecat de la Dan Nica, liderul social-democraţilor gălăţeni. Cel puţin asta reiese din declaraţiile pe care şeful Guvernului le-a făcut, recent, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune B1, în prezenţa jurnaliştilor Ion Cristoiu şi Cătălin Striblea, scrie Viața Liberă.
Victor Ponta a afirmat că europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, este cel care l-a atenţionat cu privire la neregulile din afacerea Microsoft, pe care Corpul de Control al Guvernului a verificat-o ulterior, iar raportul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Iată ce a spus Victor Ponta despre cel mai mare dosar de corupţie din istoria postdecembristă, chestionat fiind de cei doi jurnalişti din platou:
„Ion Cristoiu: Afacerea Microsoft am înţeles că s-a oprit la dumneavoastră: De ce? Dumneavoastră nu aţi mai prelungit contractele.
Victor Ponta: Da. Au venit şi la mine. Atunci, era ministru Dan Nica şi mi-a zis: «Domnule, după părerea mea, nu mai avem de ce să mai prelungim, putem să cumpărăm la leasing valoarea reziduală». Norocul meu a fost că mi-a zis ministrul, mi-a zis Dan Nica. Mi-a zis: «Domnule, să tot plătim, tot plătim» … Şi eu atunci am întrebat: «Dar eu ştiu că acum nu se mai cumpără niciun computer fără să primeşti la el licenţă. De ce plătesc eu din urmă?». Şi am făcut un grup – pentru că presiunea a fost mare, să ştiţi, a fost foarte mare să continuăm.
Ion Cristoiu: Acelaşi grup care a făcut presiuni şi la celelalte guverne?
Victor Ponta: Presiuni. Şi am avut un grup cu ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica – cel care mi-a atras atenţia, cu SRI, cu alte instituţii şi am zis: «Domnule, dacă vreţi, noi cumpărăm»…
Cătălin Striblea: Cine venea la dumneavoastră? Aşa, de curiozitate… „Presiuni”… că doar nu erau din aer, nici din presă nu erau. Tot de pe la colegi parlamentari, miniştri, oameni de afaceri.
Victor Ponta: Nu. Nu a fost niciun om de afaceri la mine. Microsoft e o mare companie.
Cătălin Striblea: Aha, deci veneau … Încercăm să spunem mecanismul. Pe unde au venit.
Victor Ponta: Important este că am discutat, am negociat şi am spus foarte clar că noi nu mai prelungim licenţele şi plătim valoarea reziduală, iar de acum încolo orice computer se cumpără cu tot cu licenţă.
Cătălin Striblea: Dumneavoastră ce ziceţi, dosarul ăsta, Microsoft, unde o să ducă? Că până acum e Elena Udrea. Dar altcineva mai vedeţi că o să vină?
Victor Ponta: Eu înţeleg… Dacă scoateţi din declaraţiile mele istorice, de anul trecut, am spus foarte clar: din 2009, în campania domnului Băsescu s-a plătit de la Microsoft.
Cătălin Striblea: Deci, ziceţi că se duce până la Traian Băsescu.
Victor Ponta: Nu ştiu asta, nu am niciun fel de…
Cătălin Striblea: Sau la oamenii care au lucrat în campanie?
Victor Ponta: Nu ştiu.
Cătălin Striblea: Nu ştiu… La cei din PNL, mă gândesc… Nu ştiu … Că ce informaţii aveaţi dumneavoastră… Uite, asta este o informaţie foarte bună.
Victor Ponta: Ştia toată lumea chestia asta.
Cătălin Striblea: DNA-ul abia anul ăsta a aflat.
Victor Ponta: Mai bine mai târziu decât niciodată.
Cătălin Striblea: Deci, ştiaţi în lumea politică de faptul că s-au dat nişte bani acolo, din Microsoft, că erau nişte puşculiţe…
Victor Ponta: Pentru campania domnului Băsescu. (…) Afacerea Microsoft a fost documentată de Corpul de Control şi trimisă la DNA.”
Reamintim că preşedintele PSD Galaţi, în prezent deputat în Parlamentul European, a fost acuzat, în toamna anului trecut, de către procurorii anticorupţie, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în megadosarul de corupţie Microsoft.
DNA a înaintat, în luna noiembrie a anului trecut, Parlamentului European (PE) o cerere de ridicare a imunităţii eurodeputatului gălăţean, în vederea începerii urmăririi penale a acestuia. Anunţul a fost făcut, la acea vreme, chiar de către Martin Schulz, preşedintele PE, în plenul forului legislativ european. Solicitarea autorităţilor române a fost trimisă Comisiei pentru Afaceri Juridice a PE.
Rămâne de văzut dacă acuzaţiile procurorilor referitoare la Dan Nica se vor confirma sau dacă şeful PSD Galaţi este cel care a demascat întreaga afacere, după cum a sugerat Victor Ponta.