Home Analize Cum încaieră PSD troaca partidelor istorice

Cum încaieră PSD troaca partidelor istorice

0

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)

Anunț-șoc al lui Liviu Dragnea, în această seară: preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, şi preşedintele Partidului Ecologist Român, Dănuţ Pop, au semnat, azi, un protocol de susţinere a Partidului Social Democrat pentru alegerile europarlamentare.

În cadrul unei conferinţe de presă, liderul PSD, Liviu Dragnea, aflat alături de Pavelescu şi Pop, a declarat că a purtat în ultimele zile mai multe discuţii cu cei doi politicieni. El a menţionat că fiecare dintre cele două formaţiuni a reuşit să strângă peste 200.000 de semnături în vederea participării la scrutin, dar cele două partide au decis să nu depună liste şi să susţină PSD.
Stupefiant alianță, stupefiant demers.
Dar, în egală măsură, diabolic.
PSD lovește din nou, strategic vorbind.

La această oră, principala întrebare e ce urmărește Dragnea și ce folos ar putea avea PSD de pe urma a două partide-fantomă, de mult dispărute din prim-planul politic?
Două partide care nu mai au, la fel de demult, vreo brumă de electorat. Pe vremuri, asemenea asocieri se făceau cînd partidul cel mic aducea drept zestre măcar un nume ori o afiliere internațională importantă, greu accesibilă partidului mai mare, vezi fuziunea PDSR-PSDR.
De data asta nu e cazul nici măcar de așa ceva.

PSD urmărește cu totul altceva, în opinia noastră, și deja începe să-și atingă scopul la nici o oră după anunț.
Mai exact, social democrații aruncă PNTCD și PER în gura opoziției, dar, mai ales, a PNL, care nu va prididi de aici încolo să le atace, să invoce moștenirea lui Coposu, halul în care a ajuns partidul lui Maniu etc.
Mai pe scurt, vom asista la o porcăială între trei partide-stîlpi, PNL, PNTCD și PER, ai defunctei Convenții Democrate, primul bastion politic al democrației din România post-decembristă.
O troacă în care se vor bălăcări moștenirea Maniu cu moștenirea Brătianu, ceea ce va adînci, în planul imaginii, și mai mult impresia de degringoladă a dreptei, de disoluție și de degradare cvasi-deplină a unor partide istorice cîndva mărețe.
E de așteptat ca cei doi lideri proaspăt aliați cu PSD să intre în dispozitiv imediat exact pe această direcție – mai ales foarte vocalul Pavelescu – și să provoace permanent liberalii.
Iar opoziția nu va rezista tentației de a le da replica. Deja, Dacian Cioloș a intrat pe televiziuni întrebîndu-se ce ar fi spus marele Coposu dacă ar mai fi trăit.
Cioloș, lider al organizației de tineret a Vetrei Românești, care în decembrie 1990 a organizat huiduielile la adresa liderilor opoziției de atunci, cu Coposu în frunte, la Alba Iulia, de ziua națională.
Vor urma și alții.
Totul, în timp ce bătrînul și hîrșîitul PSD (prescurtare de la Partidul Social Diabolic) va sta pe margine și va rîde pe înfundate în barbă. 

Ad

Exit mobile version