- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Scandalul munților de gunoaie din București ia amploare, după ce primarul sectorului 1 Clotilde Armand a anunțat o soluție năucitoare, adică strîngerea deșeurilor din sector cu ajutorul angajaților unei direcții din primărie. Grav nu e doar că noul primar periclitează sănătatea bucureștenilor în plină pandemie, cînd acesta e, oricum, fragilizată. Grav e faptul că pînă acum nu a intervenit în forță în scandal guvernul României, așa cum prevăd legile în vigoare, iar noul ministru al Mediului nu schițează nici măcar un scîncet pe subiect.
Ce prevede legea 211/2011 privind regimul deșeurilor?
În primul rînd ceva de-a dreptul ironic în actualul context: adoptată acum aproape un deceniu, legea 211 prevedea ca pînă în 2020 să se ajungă la cote de peste 50% în ce privește reciclarea selectivă și reutilizarea gunoiului menajer.
În loc de asta, în 2020 am ajuns să avem nu gunoi revalorificat, ci de-a dreptul necolectat.
Legea mai prevede că gunoiul trebuie colectat și eliminat de către operatori economici autorizați din punctul de vedere al protecției mediului. Și că angajații acestora pentru colectare și transport trebuie să fi absolvit cursuri speciale de pregătire în domeniu.
Și mai prevede:
Art. 20. –
Gestionarea deșeurilor trebuie să se realizeze fără a pune în pericol sănătatea umană și fără a dăuna mediului, în special:
a) fără a genera riscuri pentru aer, apă, sol, faună sau floră;
b) fără a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;
c) fără a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.
O mare parte a Capitalei este de cîteva săptămîni sufocată de munți de gunoaie menajere care cresc vertiginos și numai venirea frigului ne salvează de la un dezastru sanitar infinit mai mare.
Cine crede că doar primăria sectorului 1 e de vină se înșeală.
Iată lista autorităților care prin legea 211 au atribuții de decizie și control în domeniul gestionării deșeurilor:
Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Apărării Naționale, instituțiile de ordine publică și siguranță națională.
Conform legii, deci, guvernul României, poliția, armata și chiar serviciile secrete au datoria să intervină atunci cînd viața și sănătatea românilor e pusă în pericol de proasta gestionare a gunoaielor.
Ministerul Mediului, spre exemplu, are obligația să monitorizeze impactul activităților de producere și gestionare a deșeurilor asupra factorilor de mediu; să controleze și să reglementeze, prin unitățile subordonate, activitățile de gestionare a deșeurilor.
Ministerul Sănătății e obligat să evalueze, prin structurile competente, posibilul impact asupra sănătății populației determinat de funcționarea obiectivelor generatoare de deșeuri de orice fel și/sau a obiectivelor care procesează deșeuri.
Ministerul Muncii controlează, prin intermediul instituțiilor abilitate din subordine, și reglementează activitățile de gestionare a deșeurilor, în conformitate cu atribuțiile și competențele stabilite prin lege.
Controalele privind colectarea, reciclarea, valorificarea, tratarea, eliminarea și transportul deșeurilor se efectuează de către reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu.
În ianuarie, fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, anunța pompos că va demara o amplă campanie de informare şi conştientizare privind colectarea selectivă a deşeurilor, adăugând că nu dorește ca „Bucureştiul să fie invadat de gunoaie”.
În august, ministrul Mediului se arăta revoltat de gunoaie aruncate pe brațul Sulina; se pare că acum nu le mai vede nici măcar pe cele din jurul sediului său.
Clotilde Armand, primarul care a declanșat imediat după validare un conflict cu firma de salubrizare a sectorului 1, ne anunță acum că va rezolva problema gunoaielor cu angajații Administrației Domeniului Public.
O direcție în ale cărei obiecte de activitate nu intră nimic legat de deșeuri și nici nu are autorizarea necesară, juridic ori la nivel de angajați, individual.
Mai pe românește, primarul sectorului 1 va aplica o soluție ilegală legată de o chestiune de maximă importanță pentru cetățeni, ținînd de sănătatea publică.
Nici prim-ministrul, nici guvernul în ansamblu, nici ministerele Mediului ori al Sănătății, nicio altă mare autoritate în domeniu nu se sinchisește de scandalul gunoaielor.
Pe agendă sunt probleme mult mai fierbinți: împărțirea funcțiilor din guvern și parlament, boicotarea Crăciunului și a Revelionului, noi și noi restricții pentru români.
Un Crăciun care se anunță celebrat, în premieră, nu prin tîrguri și luminițe, ci de munții de gunoaie, șobolani, gîndaci, bacterii șamd.
- Advertisement -