Cum e Crăciunul în grevă la Paris

0
438

Crăciunul.a venit şi se fac ultimele cumpărături. În Paris, greva generală a încurcat planurile cumpărătorilor căci transporturile rămân blocate şi pe durata sărbătorilor. Angajaţii din mai multe domenii protestează din 5 decembrie împotriva reformei pensiilor iar sindicaliştii din transporturi sunt cei mai vehemenţi. Transporturile din Paris sunt aproape complet oprite de 3 săptămâni iar trenurile de mare viteză rămân în depouri în acest Crăciun. Dar cum sărbătorile nu aşteaptă deblocarea mijloacelor de transport în comun, în Paris oamenii au făcut cumpărături în târgurile de Crăciun din oras, transmite RFI.

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Parizienii îsi fac ultimele cumparaturi de Craciun la târgul de la Defense, Paris, 21 decembrie 2019.

Parizienii îsi fac ultimele cumparaturi de Craciun la târgul de la Defense, Paris, 21 decembrie 2019.Image source: Cristina Teaca

Brazi de Crăciun şi alei cu căsuţe din lemn în care comercianţii vând turtă dulce, tot felul de brânzeturi în care remarc şi am încercat-o pe cea cu lavandă, vin îmbuteliat şi vin cald de băut direct în târg – cam aceasta este atmosfera într-unul din puţinele târguri de Crăciun amenajate anul acesta în Paris. Ca precauţie, după atacurile teroriste din ultimii ani, autorităţile nu au mai autorizat târgul de Crăciun de pe Champs Elysée.  

Mai multe tipuri de brânza sunt comercializate în Tragul de Craciun din La Defense, Paris, 21 decembrie 2019.

Mai multe tipuri de brânza sunt comercializate în Tragul de Craciun din La Defense, Paris, 21 decembrie 2019.Image source: Cristina Teaca

Anul acesta greva transportatorilor a blocat cumpărătorii iar marile magazine au anunţat deja cifre foarte slabe pentru acest sfârşit de an.

În târgul de sub Grand Arche de La Defense am întâlnit o doamnă ce vine aici anual pentru a-şi oferi un mic cadou de Crăciun, bijuterii lucrate de mână. 

Lângă, un domn spune că a cumpărat cadouri pentru întreaga familie iar un alt cumpărător se plânge de circulaţia rutieră din oraş motiv pentru care nu a reuşit până acum să cumpere cele necesare. 

O doamnă a venit în târg la cumpărături pentru că doar aici putea ajunge cu metrorul de pe linia 1 – linie automatizată şi care a funcţionat pe durata grevei generale. Iar o alta se sperie că a cheltuit deja puţin peste bugetul prevăzut şi încă mai are cadouri ce trebuiesc luate.

În Franţa traficul feroviar este puternic perturbat în acest sfârşit de an iar mulţi au fost nevoiţi să îşi amâne deplasarea cu trenul – doar 40% din trenurile de mare viteză funcţionează. Iar în Paris, în seara de Ajun funcţionează doar două linii de metrou automatizate dar nimic altceva.

O doamna vinde ciocolata artizanala la Targul de Craciun din Paris, la Defense, 21 decembrie 2019.