spot_img
26.4 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeBăsescu: Orban a făcut abuz de putere. Este un precedent periculos

Băsescu: Orban a făcut abuz de putere. Este un precedent periculos

-

Traian Băsescu, invitat la REALITATEA PLUS, a declarat că Guvernul a creat un precent periculos asumându-și bugetul, iar CCR poate opri acest lucru. Asumarea bugetului, consideră fostul președinte este un abuz de putere. Băsescu consideră că PSD ar fi trebuit să rămână la Guvernare ca să se descurce cu ce a promis.

- Reclama -

Traian Băsescu a declarat că i-a transmis actualului premier că se va crea un precedent periculos.

„M-am întâlnit aseară cu Orban într-o pauză la o televiziune si i-am spus că va crea un precedent îngrozitor, dacă Guvernul își va asuma răspunderea pe buget. Precedentul poate fi oprit de CCR.

În opinia mea așa cum citesc eu Constituția, asumarea este neconstituțională total, nu exista dubii. 
 Art 138, lit 2 din Constituție spune că: (2) Guvernul elaborează anual proiectul bugetului de stat şi pe cel al asigurărilor sociale de stat, pe care le supune, separat, aprobării Parlamentului.

Este singura lege (legea bugetului) despre care Constituția spune ca Guvernul doar o elaborează, iar Parlamentul poate să o aprobe.

Asumarea înseamnă aprobare, iar Guvernul nu poate substitui Parlamentul. 

ART 65, alin 2 din Constituție scrie că: (2) Camerele îşi desfăşoară lucrările şi în şedinţe comune, potrivit unui regulament adoptat cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, pentru: b) aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat;

Ce trebuia să facă Orban?

„Legat de Orban, eu îi înțeleg situatia dificilă. Mai este un lucru pe care un politician experimentat îl știe, indiferent ce scrie în buget, execuția stă în pixul premierului. Vin la rectificare. Nu, nu e în regulă este un abuz de putere incredibil care va lăsa urme adânci. Pentru ce să te faci de râs că nu respecți Constituția?”, a precizat Băsescu.

Traian Băsescu consideră că PSD-ul trebuia lăsat la Guvernare

„Mă uit la buget nu e vina lor. PSD trebuia să stea să pună în aplicare legile pe care PNL trebuie să le pună în aplicare. 
Au scris în buget un deficit de 3,6, inflație de 3,1 și prognoza de 3,1%.

Nu vom avea nicio evoluție pozitivă, este perioadă de stagnare. Trebuia să lase PSD să se descurce cu ce a promis. Guvernul Orban nu are soluții.  Poate să absoarbă 4-5 miliarde de euro din bani europeni.”. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...