spot_img
0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriCum controlează cea mai bună prietenă a lui Kovesi magistrații din România

Cum controlează cea mai bună prietenă a lui Kovesi magistrații din România

-

- Reclama -

PRELUARE Independenta Justitiei:

- Reclama -

Cu toate ca DNA si Parchetul General se opun crearii unei structuri speciale de investigare a magistratilor, aceasta DEJA exista si e in subordinarea procuroarei Florentina Mirica, cea mai buna prietena a Laurei Codruta Kovesi. Prin aceasta structura Laura Codruta Kovesi controleaza penal absolut toti magistratii din Romania.

- Advertisement -

Propunerea ministrului justitiei Tudorel Toader de a crea o “Directie specializata, in cadrul Ministerului Public, pentru efectuarea urmaririi penale in cazul infractiunilor savarsite de catre magistrati” a fost primita cu opozitie de catre reprezentantii procurorilor, DNA in special, si de catre aceiasi propagandisti din presa si societatea pretins-civila.

Crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților nu a fost justificată de apariția unei situații obiective ce ar necesita o schimbare de politică penală și nici nu a fost discutată în cadrul sistemului judiciar; o asemenea modificare ar restrânge aria de competență a DNA, în sensul că procurorii DNA nu vor mai putea investiga fapte de corupție săvârșite de magistrați“, a spus DNA intr-un comunicat emis in data de 24 august 2017.

- Advertisement -

De asemenea, Procurorul general Augustin Lazar a “tras un semnal de alarma” in legatura cu “crearea unei direcții specializate pentru cercetarea magistraților (sugerând că problema corupției se află în corpul magistraților și nu în exterior, fiind singura categorie profesională din România pentru care ar urma să se creeze o asemenea structură)“, a scris Ministerul Public pe Facebook in data de 23 august 2017.

DNA vorbeste despre o “politica penala” privind investigarea magistratilor, care insa nu exista in sensul ca sa fi fost aprobata de plenul CSM sau alt for superior din stat ori justitie.

  1. Serviciu creat de Laura Codruta Kovesi pentru a investiga magistrati

Realitatea este ca structura specializata de parchet care sa urmareasca magistrati – cu precadere judecatori -, fata de existenta careia se opun Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi, DEJA EXISTA si a fost creata de catre Laura Codruta Kovesi in cadrul DNA de la inceputul anului 2014.

Structura poarta numele de “Serviciul de combatere a coruptiei in justitie“, a fost infiintata prin Ordinul nr. 10 din 31 ianuarie 2014 si condus, prin delegare, de catre procuroarea Florentina Mirica.

Pe data de 12 noiembrie 2014, prin Hotararea 647/2014sectia de procurori din CSM a numit-o pe Florentina Mirica “in functia de procuror sef al Serviciului de combatere a coruptiei in justitie” pentru o perioada de 3 ani.

Din hotararea CSM rezulta ca aceasta a intocmit si un “plan de management” privind urmarirea magistratilor.

Florentina Mirica este prietena foarte buna cu Laura Codruta Kovesi, care i-a acoperit in decursul timpului toate abuzurile. Ca dovada, in actiunea disciplinara intreprinsa impotriva lui Mirica, pentru faptul ca a dezvalui public numele unui denuntator acoperit, Kovesi o asista in fata sectiei de procurori de la CSM.

Va cam dati seama cum judeca acei procurori din CSM acest caz cand stiu ca cea pe care o au in fata ii poate aresta oricand.

Revenind la Hotararea 647/2014, din aceasta rezulta ca “adunarea generala” a procurorilor DNA a fost de acord cu crearea acestui serviciu special pentru urmarirea magistratilor, judecatori si procurori deopotriva.

Totusi, intreband mai multi judecatori, unii chiar cu multa experienta in penal, nu am putut gasi pe cineva care sa fi avut habar despre acest serviciu si cine si cum l-a creat.

2. Care a fost rolul acestui “serviciu” de urmarire a magistratilor

In “Proiectul de management si raport privind exercitarea mandatului de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie” din 2016, in care a aratat ce a facut din 2013 la sefia DNA si ce va face mai departe, Laura Codruta Kovesi a expus pe larg planul pe care l-a avut si actiunile pe care le-a intreprins cu acest “serviciu” care urmareste magistrati, cu precadere judecatori.

In chiar pagina 4 a proiectului, aceasta afirma ca, “ulterior etapei initiale…, au fost particularizate si urmatoarele directii de actiune (ale DNA): infractiunile de coruptie in sistemul de justitie“.

Vorbind despre “reorganizarea DNA”, Laura Codruta Kovesi a spus ca aceasta a constat, printre altele, si in “infiintarea in cadrul Sectiei de combatere a coruptiei a doua servicii: Serviciul de combatere a coruptiei in justitie si Serviciul de combatere a coruptiei la nivel inalt“.

Aceasta reorganizare a avut in vedere eficientizarea activitatii, organizarea structurilor interne raportat la prioritatile stabilitate in activitate si specializarea procurorilor pe anumite categorii de infractiuni, stabilite prin analizarea principalelor tipologii identificate in dosarele instrumentate“, si-a argumentat Kovesi deciziile.

La pagina 12 din raport Laura Codruta Kovesi afirma ca CSM a avizat “in mod operativ” aceste schimbari pe care le-a propus. Si asa este: prin Ordinul Nr. 1.643/C, din 15 mai 2015, Ministerul Justiției Robert Cazanciuc, in urma avizului dat de sectia de procurori a CSM, a aprobat “Regulamentului de ordine interioară al Direcției Naționale Anticorupție“.

La art. 4, alin. 2, lit. a) din acest Regulament se mentioneaza ca:

(2) La nivel central, Direcția Națională Anticorupție este organizată în secții, servicii, birouri și alte compartimente de activitate, astfel:
a) Secția de combatere a corupției:
– Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupție;
– Serviciul de combatere a corupției în justiție;”

Revenind la proiect, la pagina 15 procurorul sef DNA sustine ca “au fost stabilite prioritatile Directiei Nationale Anticoruptie solicitandu-se tuturor procurorilor cu functii de conducere asumarea acestora“.

In nota de subsol, aceasta defineste ca “prioritatile pentru anul 2014 au vizat cauzele avand ca obiect“, printre altele, “coruptia in sistemul de justitie“.

La pagina 16 aceasta mai sustine ca “masurile intreprinse pentru realizarea acestor prioritati au vizat“, printre altele, “cresterea eficientei in investigarea cauzelor de coruptie… cu impact in societate“, care au fost cu precadere cele cu judecatori.

Printre alte masuri intreprinse in realizarea acestor prioritati, cum ar fi “coruptia din sistemul de justitie“, DNA a realizat “actiuni comune cu parteneri institutionali“. Printre acesti parteneri institutionali a fost si SRI.

Anchetele au fost facute cu “fermitate” si “au fost initiate si finalizate anchete complexe, cu rezonanta in randul opiniei publice“.

La pagina 23 Laura Codruta Kovesi citeaza din raportul GRECO care, la “‘Runda a patra de evaluare. Prevenirea coruptiei cu privire la membrii parlamentului, judecatori si procurori’, au fost evidentiate rezultatele obtinute de DNA in combaterea coruptiei la nivel inalt“.

Nu in ultimul rand, la pagina 36 din respectivul Proiect, Laura Codruta Kovesi se foloseste si de MCV pentru a justifica necesitatea investigarii magistratilor:

In ceea ce priveste indeplinirea masurilor stabilite de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare a progreselor Romaniei se impune aceeasi abordare activa in vederea realizarii urmatoarelor prioritati: investigarea cauzelor de coruptie in sistemul judiciar“.

De remarcat ca face referire si la “cooperarea si colaborarea cu intantele de judecata”, ca o necesitate. De aici si “parteneriatul” ICCJ-DNA, mentionat de Livia Stanciu inca din 2015.

Asadar, acest serviciu specializat de urmarit magistrati EXISTA deja, e in subordinea prietenei Laurei Codruta Kovesi si, dupa cum spunea chiar sefa DNA, acest serviciu este foarte activ.

In concluzie, de ce se teme Laura Codruta Kovesi si Augustin Lazar de crerea unei structuri specializate distincte care sa urmareasca magistrati? Poate pentru ca nu-i vor mai putea controla si timora pe judecatori?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img