Home Actualitate Cum au băgat ucrainienii în faliment agriculturii români cu complicitatea statului român

Cum au băgat ucrainienii în faliment agriculturii români cu complicitatea statului român

0

Cezar Gheorghe, – consultant pentru Clubul Fermierilor Români, expert analist pentru comerţul cu cereale, a declarat marţi în emisiunea Proiect de Ţară: România, de la Prima News, că cerealele ucrainene au afectat performanţa financiară a fermierilor români şi că s-au dublat costurile logistice pe timpul campaniei care a început la sfârşitul lui martie 2022, când efectiv toată logistica românească s-a aglomerat către punctele de frotieră pentru a prelua marfa ucraineană.

”Cerealele ucrainene au afectat performanţa financiară în două moduri, primul cel logistic, pentru că costurile logistice s-au dublat pe timpul campaniei şi vorbim despre o perioadă care a început undeva la sfârşitul lui martie 2022, când efectiv toată logistica românească s-a aglomerat către punctele de frotieră pentru a prelua marfa ucraineană. Oamenii aceia erau disperaţi, vorbim de fermieri, să vândă marfa şi astfel costul logistic a crescut exponenţial”, a precizat Cezar Gheorghe.

El a precizat că tot complexul logistic s-a dublat, astfel fermierul român a avut prima etapă de greutate. ”A doua etapă a fost disponibilitatea acestor unităţi logistice, că nu au mai avut acces la ele. A treia etapă a fost că toate punctele principale, şi mă refer la Portul Constanţa, a fost foarte aglomerat de fluxurile ucrainene, iar fermierul român trebuia să stea efectiv, la coadă, zile în şir ca să îşi descarce marfa după toate camioanele care erau la rând”, a menţionat expertul, precizând că sistemul nostru informatic din Portul Constanţa este de vină.

Cezar Gheorghe a mai spus că ”şi infrastructura noastră feroviară a fost de vină”. Cu toate că firmele de consultanţă au spus că pe aici vor veni, pregătiţi-vă, nimeni nu a luat în seamă lucrurile acestea, nici măcar nu au curăţat triajul acela din Portul Constanţa. Toată lumea aştepta, reactivitate tipică. Nu au mai fost disponibile vagoane,  nu puteai accesa punctele de descărcare”, a afirmat el. 

Analistul a mai arătat că ”fermierii români s-au lăsat amăgiţi de această Fata Morgana a creşterii de preţ, pentru că în luna mai s-a atins vârful în termen de preţ, era în jurul valorii de 410 sau 412 euro pe tonă, pentru grâul livrat Portul Constanţa şi toată lumea a crezut că va continua să crească la nesfârşit, ignorând acel prag al durerii, când cineva nu mai consumă pentru că e prea scump”. 

Cezar Gheorghe a mai afirmat că România poate deveni un nod logistic de depozitare, procesare, distribuţie, piaţa internă, piaţa externă, pentru toată filiera de produse: carne, lapte, fructe şi legume, cereale şi oleaginoase”.

”Ştiţi câţi bani se pierd din faptul că noi exportăm seminţe de floarea soarelui în Franţa şi Spania, în loc să procesăm noi semninţele?”, a spus expertul în agricultură. 

Ad

Exit mobile version