Cea mai mare parte a datoriei pe care guvernul o consideră recuperabilă este din partea a 13.000 de persoane fizice, arată nota de fundamentare a proiectului de amnistie fiscală, aprobat în şedinţa de guvern de miercuri. Este vorba, în total, de 35 mld. lei (7 mld. euro), adică o medie de 2,7 mil. lei (540.000) euro de persoană. Gabriel Biriş, invitat la ZF Live, a spus că, fiind vorba de datorii la impozitul pe venit de 10%, încasările declarate ale persoanelor în cauză ar trebui să fie de peste 20 mil. euro pe persoană, în medie.
„Dacă scazi hotărârile penale (sechestre – n. red.), rămân 27 mld. euro. Dacă împărţim, ne dă că cei 13.000 au în medie peste 2 mil. lei datorie neplătită. Cea mai mare parte, 20 mld. lei, sunt datorii mai vechi de cinci ani“, remarcă Gabriel Biriş.
Astfel, adaugă el, practic este vorba de datorii acumulate la încasări, pe persoană fizică, de peste 20 mil. lei în medie pe contribuabil.
„Veniturile acestea despre care vorbim acum la persoane fizice sunt pe încasări. Ca să ajungi la 2 milioane impozit de plată înseamnă că ai încasat 20 de milioane. E impozitul pe venit de 10%. Dar domnul ministru vine şi spune că oamenii ăştia sunt în dificultate şi nu au bani să plătească.“