spot_img
15.6 C
București
miercuri, mai 8, 2024
AcasăAnalizeCum alimentează iranienii Coronavirusul

Cum alimentează iranienii Coronavirusul

-

În ciuda cazurilor de infecție semnalate în mai multe regiuni ale țării, guvernul iranian refuză să instituie zone de carantină, avertizează revista The Atlantic conform RFI.

Mai mult, guvernul iranian chiar încurajează populația să viziteze orașul Qom, un important centru de pelerinaj, dar care, totodată, este și focarul de răspândire a virusului COVID-19:

- Advertisement -

”Pelerini sosiți din zeci de provincii vin în acest mic oraș iranian. Stau prin hoteluri ieftine, cu toalete comune, mănâncă împreună. Au venit să venereze mormântul unei femei, care a fost sora unui sfânt. Fiecare lacrimă, spune tradiția musulmană, se va transforma în viața de Dincolo într-o perlă.

Dar până atunci, fluidele circulă nestingherite de la om la om prin mulțimea înghesuită. Pelerinii ating pe rând cu mâna mormântul sacru și de multe ori își lipesc fruntea sau fața de el. Unii timp de minute în șir. Și sunt mii, doar într-o singură zi.

- Advertisement -

Suntem în orășelul Qom, acolo unde, în urmă cu câteva zile, un oficial din ministerul sănătății anunța la televiziune că prezența noului coronavirus în localitate a fost confirmată. Toată lumea știe că  acolo este focarul, dar foarte mulți se îndoiesc de statisticile oficiale: 245 de cazuri la nivel național dintre care 26 de morți, spunea oficialul citat. Dar  tot un demnitar, membru al parlamentului, a declarat că numărul morților e de fapt de peste 50 și că 2000 de oameni ar fi infectați, numai în Qom.

Iranienii trăiesc într-un stres insuportabil. Și economic și politic și militar. Nu au încredere în guvernul lor. După demonstrațiile uriașe declanșate de scumpirea benzinei, reprimate cu violență, după frământările sociale de după uciderea generalului Soleymani, soldate și acelea cu mai mulți morți, acum, aproape în fiecare minut, de câte ori ating o clanță de ușă, sau se șterg la nas, oamenii se gândesc că ar putea muri.

Este prea mult pentru o societate, iar guvernul dă semne că scapă lucrurile de sub control. Faptul că încurajează afluxul de pelerini către Qom este reacția unui guvern care recunoaște că și-a atins limitele și care, într-un fel, nu mai luptă deloc împotriva epidemiei”, notează The Atlantic.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img