spot_img
32.1 C
București
marți, august 9, 2022
AcasăEconomieCum a păcălit guvernul microintreprinderile

Cum a păcălit guvernul microintreprinderile

-

Impactul net asupra companiilor al Ordonanței de Urgență privind modificarea Codului fiscal, adoptată vineri, este zero, întrucât, dacă la nivel declarativ aceasta sprijină 90% din societățile din România, respectiv microîntreprinderile care înregistrează venituri sub 500.000 de euro, prin diminuarea impozitării costurile suplimentare cauzate de creșterea cu 16% a salariului minim brut pe economie, de la 1.250 lei la 1.450 lei, începând cu 1 februarie, anulează complet acest beneficiu, relevă datele unui studiu realizat de Coface.

- Reclama -

”Practic, impactul net asupra companiilor este zero și, în esență, vorbim despre o redistribuire”, afirmă specialiștii Coface.

Impactul total al noilor reglementări fiscale adoptate prin Ordonanța de Urgență din 6 ianuarie 2017 este estimat de economiștii de la Coface să ducă la diminuarea impozitelor microîntreprinderilor cu circa 955 milioane de lei.

Guvernul a aprobat vineri scutirea de la plata impozitului pe profit a societăților care desfășoară exclusiv activitate de inovare, cercetare — dezvoltare și introducerea cotei de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulți salariați, în urma adoptării Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii privind Codul fiscal.

Impactul fiscal adus de OUG/6 ianuarie 2017 asupra microîntreprinderilor trebuie analizat în contextul creșterii salariului minim brut pe economie cu aproximativ 16%, de la 1.250 lei la 1.450 lei, care urmează să intre în vigoare începând cu 1 februarie 2017, spun economiștii de la Coface. Acest aspect este ‘foarte important, deoarece microîntreprinderile sunt predispuse să angajeze un personal semnificativ la nivelul salariului minim pe economie’. În același timp, pe fondul calibrului redus (nivelul relativ scăzut al veniturilor), creșterea cu 16% a unei categorii de cheltuieli importante pentru aceste companii poate avea un impact semnificativ asupra profitabilității acestora.

 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...