spot_img
3.3 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăcoronavirusCum a luat România o mare țeapă la Bruxelles

Cum a luat România o mare țeapă la Bruxelles

-

Ce se ascunde în spatele celor 80 de miliarde de euro anunțate de Klaus Iohannis, titreaza Radio Europa liberă, care prezintă pe scurt ce pierde România în opinia unuia din raportori.

- Reclama -

„Avem o problemă de titlu” la știrile care citează anunțul președintelui Iohannis după finalizarea summitului de la Bruxelles, declară într-un interviu acordat Europei Libere Dragoș Pîslaru, europarlamentar român și co-raportor din partea Parlamentului European pe facilitatea de redresare economică post-COVID-19.

- Advertisement -

De altfel, Facilitatea de Redresare are trei raportori din partea Legislativului comunitar. Doi din România, unul din Spania.

  • România pierde până la circa 2 miliarde de euro granturi nerambursabile, dar compensează suma prin alocări mai mari pe împrumuturi.
  • România pierde fonduri de la domenii cruciale precum Tranziție Justă, Sănătate și Dezvoltare Rurală, dar poate folosi sumele pierdute în alte sectoare precum digitalizare, mediu sau reforma administrației prin partea de împrumuturi.
  • Facilitatea de redresare este pentru reforme, nu proiecte clasice pe fonduri europene.
  • Dacă un stat membru (Olanda, de exemplu) nu este mulțumit de calitatea reformelor, atunci poate bloca banii pentru alt stat membru (România, de exemplu).
  • România trebuie să respecte un calendar foarte strict pentru banii din facilitatea de redresare.

Dragoș Pîslaru: „Pentru România, dacă facem comparație cu exercițiul financiar precedent, pentru politica de coeziune și cea agricolă, adică fondurile europene clasice, deja alocările erau mai mari. Noi plecaserăm de la niște condiții foarte proaste când am aderat la UE, iar acum nu mai există aceste bariere, așa că sumele au început să crească.

- Advertisement -

Acum se adaugă, ca o oportunitate extraordinară, acest pachet de redresare, care vine peste o alocare deja mai mare pentru România.

În esență, pe cifre se întâmplă așa:

  • România pierde circa 2 miliarde de euro nerambursabile pe facilitatea de Tranziție Justă, care a fost tăiată în două la Consiliu. Părea să fie 4,4 miliarde, vom rămâne probabil cu aproximativ 2 miliarde;
  • România mai pierde câteva sute de milioane nerambursabile pe politica de dezvoltare rurală, care a fost și ea tăiată;
  • Mai pierde niște sute de milioane nerambursabile în domeniul sanitar, din facilitatea EU4Health, noul program de sănătate al Uniunii care și el a fost tăiat;
  • În contrapondere, câștigă câteva sute de milioane prin granturi din facilitatea de redresare și o sumă mai mare disponibilă prin împrumuturi.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img