spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăALEGERI 2020Cum a cedat PNL Clujul UDMR și Bucureștiul USR-PLUS

Cum a cedat PNL Clujul UDMR și Bucureștiul USR-PLUS

-

Întâlnirea decisivă privind împărțirea prefecturilor a avut loc ieri seară, după ce mai multe runde de negocieri din luna ianuarie au eșuat. În cadrul Coaliției, s-a decis ca fiecare partid să își exprime opțiunea pentru un județ în care să numească prefectul. Prima opțiune a revenit celor de la PNL, partidul cu cele mai multe procente în cadrul Coaliției de guvernare. Surse din USR-PLUS și UDMR au declarat că se așteptau ca liberalii să aleagă Bucureștiul sau județul Cluj, transmite Radio Europa Liberă.

Ludovic Orban a venit însă cu o propunere neașteptată: PNL a ales Sibiul. Este pentru a doua oară când la negocieri pentru împărțirea funcțiilor, prima opțiune a PNL are legătură cu președintele Klaus Iohannis. La negocierile de la Vila Lac pentru împărțirea ministerelor, liberalii au spus de la început că nu pot renunța la ministerele Apărării și Externe, ministere din CSAT și dorite de președintele Iohannis. În aceste condiții, PNL a trebuit să renunțe atunci la ministerele economice, mai spune REL.

- Advertisement -

„Alegerea Sibiului are legătură și cu Raluca Turcan, care este nemulțumită de situația ei și trebuie cooptată în tabăra Orban înaintea Congresului”, susțin surse din conducerea PNL. Potrivit surselor citate, Ludovic Orban a încercat să mulțumească cât mai multe organizații care îi sunt fidele în perspectiva Congresului.

Pentru că PNL a ales Sibiul, USR-PLUS a optat imediat pentru prefectura Capitalei. Ea va reveni celor de la PLUS.

- Advertisement -

„Nu ne gândeam că PNL va renunța la București așa de ușor, iar opțiunea noastră era firească. Dacă alegeau Bucureștiul, noi alegeam județul Cluj”, au precizat surse din USR-PLUS pentru Europa Liberă.

Surse din PNL spun că lui Ludovic Orban i s-a cerut în interiorul partidului să țină cont de organizațiile care au avut „rezultate constante” la alegeri.

„Dacă cineva este nemulțumit de ordinea opțiunilor PNL, să se uite la rezultatele fiecărei organizații de-a lungul timpului. Am stabilit că tragerile se fac în ordinea rezultatelor organizațiilor. Cine dorea să fie în față și să aibă prefectură, trebuia să aibă rezultate la toate alegerile, nu doar la cele locale”, a precizat surse din PNL.

În disputa PNL – USR-PLUS a avut iar de câștigat UDMR, care a revendicat județul Cluj. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că primarul municipiului Cluj-Napoca a transmis în partid că preferă să aibă un prefect de la UDMR decât unul nominalizat de USR-PLUS. În județ, există o rivalitate între PNL și USR-PLUS.

Surse din PNL au dezvăluit că prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, este în cărți pentru a deveni secretar general adjunct al Guvernului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img