Home Analize Cum a ajuns un oraş dator vândut la Bruxelles

Cum a ajuns un oraş dator vândut la Bruxelles

0

Primăria oraşului Nădlac va trebui să returneze Uniunii Europene în jur de patru milioane de lei, după ce proiectul construirii unuia din cele mai mari campusuri școlare din vestul țării a eșuat. Suma ce trebuie restituită anul acesta reprezintă aproape o jumătate din bugetul total al orașului, după cum precizează, la RFI, primarul din Nădlac, Ioan Mărginean. 

Acesta susține că proiectul demarat inițial de Ministerul Educației a fost ratat pentru că termenul de finalizare a construcției a fost strâns și firma respectivă nu ar fi reușit să facă față.   În astfel de situații pârghiile unui primar ar fi oricum extrem de limitate, reclamă primarul din Nădlac, care caută acum soluții pentru eșalonarea datoriei:

Ioan Mărginean: În 2007-2009 Ministerul Educației a finanțat lucrarea aceasta. În 2009 a venit criza și s-au sistat lucrările. Până atunci au fost investite aproximativ șapte milioane de lei. În 2014-2015, pe fonduri europene, a existat posibilitatea continuării acestei lucrări. Din diferite motive nu s-a finalizat până în 30 noiembrie 2015, așa că va trebui probabil să dăm banii înapoi, fiind finanțare europeană.

Rep.: De ce nu s-a finalizat?

I.M.: N-a reușit constructorul să finalizeze lucrarea.

Rep.: Din moment ce constructorul dădea semne clare că nu face progrese, de ce nu a fost reziliat contractul?

I.M.: Nu știu să vă spun exact, că nu eram la conducere atunci. (…) Probabil, chiar dacă se rezilia contractul, tot trebuia să dăm diferența de bani care s-a investit în acea perioadă.

Rep.: Sunt patru milioane de lei pe care trebuie să-I returnați. Cât e bugetul orașului Nădlac?

I.M.: Cam 9,9 milioane de lei, anul acesta.

Rep.: De unde scoateți acești bani?

I.M.: Probabil vom cere eșalonarea acestei datorii, pentru că nu vom putea să o plătim (…) Bugetul este pentru funcționare, întreținere, salarii. De-abia ne ajung pentru funcționare, nu să-I dăm. Vom face o adresă și vom cere eșalonarea. Sper să ni se aprobe. După care vom încerca să-l finalizăm pe alte fonduri.

Rep.: Acel campus e realizat în proprție de cât la sută?

I.M.: 40%, aproximativ. Încercăm alte fonduri, dar nu putem până ce nu plătim această datorie.

Rep.: Școlile cum funcționează, în lipsa acestui campus?

I.M.: Avem zece spații în care își desfășoară activitatea, din care trei aparțin Primăriei. Pentru șapte plătim chirii la patru Biserici diferite. (…) Pentru noi era o investiție foarte bună dacă reușeam să finalizăm, pentru că nu mai trebuia să plătim chirii.

Rep.: Cât plătiți?

I.M. Aproape o sută de mii de euro pe an.

Rep.: Aveți în vedere să cereți și sprijinul Ministerului Educației? Pentru că ei inițiaseră proiectul.

I.M.: Am încercat, dar fără niciun rezultat. Ni s-a spus că nu putem primi ajutor (…)

Rep.: Dvs, ca primar, aveți vreo pârghie să puneți presiune pe constructori?

I.M.: Nu prea. Nu. Din păcate, nu.

Rep.: Locuitorii orașului Nădlac pun acum presiune pe administrația locală, când văd că acest proiect nu e gata? Și în plus trebuie să scoată bani din buzunar?

I.M.: (…) Problemele vor veni din partea cetățenilor în momentul în care vom trebui să restituim această sumă.

Ad

Exit mobile version