COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS):
Se întîmplă ceva cu președintele PNL, Ludovic Orban. Într-un răgaz foarte scurt, el s-a transformat miraculos: rebelul anti-DNA de odinioară, ba chiar autointitulat victimă a ei, a devenit sprijin de nădejde al instituției lui Kovesi, gata să dea de pămînt cu oricine atinge fie și doar cu un fir de păr pe distinsa doamnă procuror. L-au descîntat procurorii cu apă neîncepută stinsă pe tăciuni? Sindromul Stockholm? Înțelepciunea venită cu vîrsta? Alte motive neștiute?
Ludovic Orban cel slobod la gură n-a prea fost membru al fan-clubului DNA.
Acum cîțiva ani, el decreta, nervos, că „DNA l-a taxat pe Pițurcă pentru vina de a fi pro-liberal”, cu referire la reținerea selecționerului de atunci al Naționalei chiar pe aeroport este. Și mai susținea Orban, pe atunci ministru, că demersul DNA e, de fapt, un mesaj indirect prin care Băsescu încearcă să îi intimideze pe susținătorii PNL.
„Victor Pițurcă este un prieten și susținător declarat al unor lideri liberali, cum sunt eu sau Crin Antonescu. El ne-a ajutat și în trecut și aranjasem să ne susțină și în campania pentru parlament, dar cineva a prins de veste și, se pare, nu prea i-a convenit această perspectivă. Prin abuzul săvîrșit asupra lui Pițurcă se dorește, cred eu, să se dea un semnal tăios către toți cei care, asemeni lui, ar îndrăzni să susțină pe cine nu „trebuie”, în politică. Ceea ce spune multe despre felul în care anumite structuri pregătesc bătălia pentru cucerirea puterii, în alegerile care se apropie” declara el presei.
Nu mult după aceea, același ministru Orban recidiva, acuzînd DNA că șantajează efectiv liderii sindicali, la comanda PDL, și-i asmute să declare grevă generală la CFR: „Se știe că dl.Molea, liderul greviștilor, are mai multe dosare penale în care e anchetat și care pot fi folosite drept mijloc de convingere de către cine trebuie” afirma el.
Prin 2010, Orban cerea, în numele PNL, ministrului Justitiei, CSM si presedintelui Romaniei demiterea procurorului general Laura Kovesi, din cauza deciziei de neincepere a urmaririi penale in cazul Elena Udrea: “Parchetul i-a dat Elenei Udrea in mod abuziv un certificat de buna-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia sa le parcurga doamna Udrea in calitate de ministru desemnat in Cabinetul Boc IV”.
Acum vreo patru ani, alte atacuri: ”Atît timp cât procurorul general, șeful DNA, șeful DIICOT sunt numiți de Președinte, întotdeauna va exista interferență în justiție și întotdeauna o să existe tentative de comandă politică” spunea liberalul.
Anul trecut, era la fel de vehement și acuza DNA nici mai mult, nici mai puțin decît că a distrus controlat capitalul românesc: ”Nu sunt impotriva capitalului strain. Avem nevoie de investitii straine ca de aer pentru dezvoltare, Dar ceea ce face statul roman, Guvernul, ANAF, DNA, DIICOT este profund nociv pentru Romania. In constructii, petrochimie, comert, asigurari, utilitati, consultanta, practic in aproape domeniile capitalul romanesc a fost pus intre paranteze, fiind aproape pe cale de disparitie”.
Imediat după achitarea în primă instanță, anul acesta, în ianuarie, acuzațiile la adresa DNA erau extrem de dure, Orban susținînd că i-au instrumentat un dosar în fals doar pentru a-l scoate din cursa pentru primăria generală:
“Toţi cei care mă cunosc ştiu că acuzaţia care mi-a fost adusă este profund nedreaptă. Rezultatul acestor acuzaţii a fost că am ieşit din cursa pentru Primăria Capitalei. Un procuror mi-a făcut un dosar nedrept, care nu se bazează pe niciun fel de probă, iar instanţa s-a pronunţat. Mi-a făcut dreptate instanţa, nu vreau să mă războiesc cu nimeni. Îi sfătuiesc să nu atace sentinţa, acest dosar este penibil pentru DNA”, spunea el, la Realitatea TV.
Ghinion, însă: procurorii DNA nu l-au ascultat și au contestat sentința.
Iar pe măsură ce se apropie ultima confruntare – apelul – Orban a început să se dea vertiginos pe brazdă.
Dintr-odată, liberalul a descoperit că PNL trebuie să se opună categoric propunerilor formulate de ministrul Justiţiei, ”în special aceea de a elimina preşedintele din procedura de numire a şefilor parchetelor”.
Iar în cursul zilei de ieri, rebelul anti-DNA a ajuns să fie oripilat pînă și de presiunile exercitate de grupuri de cetățeni asupra instituției.
Și a făcut-o la un simpozion organizat de GDS – și dedicat mîngîierii pe cap a procurorilor DNA, mai prigoniți de viață decît biblicul Saul -, sub ochii umezi de emoție ai Laurei Kovesi, nederanjată, de astă dată, să stea la masă cu ”penali”.
“Nu mi-a plăcut ce am văzut în fața DNA. Nu vreau să văd grupuri de cetățeni care, practic, unii îl susțin pe Dragnea, alții sunt contra lui Dragnea. Cred că instituțiile statului trebuie să-și desfășoare activitatea în conformitate cu legea, ca niște instituții democratice, nu cred că trebuie pusă nicio formă de presiune asupra activității instituțiilor. Este cinic, este imoral ceea ce face PSD, pentru că încearcă să creeze premisele unei percepții greșite asupra unei anchete, apelează la astfel de strategii care nu sunt corecte și care creează până la urmă o presiune anormală asupra instituțiilor”, a spus liderul PNL.
Și a plusat:
“Există un plan sistematic de capturare a instituțiilor statului și de punere în subordinea PSD. Ei fac statul paralel, nu invențiile lor science fiction pe care încearcă să le impună”.
Peste doar cîteva zile, pe 4 decembrie, liderul PNL are termen în procesul de corupție. Neliniștea e mare; faptul că au fost achitați în primă instanță nu i-a salvat, spre exemplu, pe Mihail Vlasov ori Cristian Poteraș, ultimul încasînd 8 ani la recurs.
O achitare i-ar deschide drum lui Orban, fie și teoretic, către șefia guvernului, conform deciziei deja anunțate de liderii PNL.
O condamnare l-ar scoate total din politică.
Dacă o pățește, în perioada imediat următoare, ce va face Orban?
Se va bate, în continuare, pentru cauza DNA?
Ori îi va ruga pe protestatarii pesediști să-i facă și lui puțin loc pe caldarîmul din fața DNA?
Nu avem decît să așteptăm cîteva zile ori săptămîni.
- Advertisement -