COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Un gest politic absolut șocant s-a produs aseară, la scurtă vreme după victoria Laurei Kovesi în Comisia LIBE: PNL a difuzat public o imagine cu portretul candidatei la șefia parchetului european, însoțită de un text prin care își arogă succesul acesteia. Spunem șocant, pentru că, de acum, nici nu mai e clar dacă liberalii vor să îi facă rău magistratului român în mod controlat ori, pur și simplu, sunt disperați. Și nu atît ei, cît al lor candidat prezidențial, Klaus Iohannis.
”O să avem procuror-șef european din România!
Am spus că suntem singurul partid din România capabil să influențeze decizii la nivel european în favoarea României.
Acum am demonstrat cît de puternică este vocea PNL în PPE”
Așa sună textul difuzat aseară de PNL pe net și rostogolit de susținătorii partidului – 7.960 de redistribuiri numai pe Facebook. 37.000 de likeuri și peste 3.700 de comentarii pînă la ora scrierii acestui material.
Practic, asistăm la o campanie politică în toată regulă, date fiind cifrele de mai sus.
Există, însă, o mică problemă.
Dincolo de candidatura la șefia parchetului european, Laura Kovesi este magistrat român și se supune legislației de la noi.
Or, Codul deontologic al magistraților, elaborat de CSM, spune, între altele:
”Art. 6 : Magistratilor le este interzis sa faca parte din partide politice sau sa desfasoare activitati publice cu caracter politic. Ei pot participa la reuniuni publice numai în masura în care nu îsi exprima în acest cadru convingeri politice.
Magistratii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formatiune politica, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formatiunile politice si nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri.
Magistratii nu pot sa acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o functie publica cu caracter politic”.
Începînd de aseară, un partid politic aflat în pragul alegerilor europarlamentare folosește în scopuri politico-electorale imaginea procurorului independent Laura Kovesi. Pe afișul profesionist realizat și distribut masiv apare, lîngă Kovesi, numele partidului, sigla acestuia, ca și numele și sigla grupului european din care face parte, plus sloganul ”Am reușit”. O asumare directă și fără ocolișuri a votului de la Bruxelles.
Un partid care era profund indignat anul trecut, ca mulți alții, cînd PSD încercase să-și lipească imaginea Simonei Halep pe frunte, după victoria la Roland Garros.
Pînă la această oră, nu există nici cel mai mărunt indiciu că Laura Kovesi ar fi somat PNL să abandoneze campania politico-electorală care o are în epicentru.
Dacă nu o va face neîntîrziat, e obligatorie intervenția CSM.
Marea întrebare e ce urmărește cu adevărat PNL prin această campanie care încalcă grosolan regulile democrației? La urma-urmei, ca potențial partid de guvernămînt, PNL poate ajunge într-o zi subiectul unei anchete privind fraude cu fonduri europene, caz în care actuala campanie ar putea crea probleme mari de obiectivitate procurorului european Laura Kovesi, dacă va ajunge în post.
Ca o anexă la marea întrebare, am putea invoca și promptitudinea incredibilă a demersului, doar la cca.45 de minute de la aflarea votului, conform datelor furnizate de pagina de Facebook a PNL. Semn că totul era pregătit minuțios, din timp.
Mai înainte de a schița un posibil răspuns, să remarcăm un element extrem de important: oricît de nefericiți ar fi pesediștii de victoria de ieri a Laurei Kovesi, există un personaj încă mai amărît, și nici măcar nu și-a ascuns încruntarea la aflarea veștii, după cum s-a putut vedea în transmisia directă de la bilanțul parchetului general.
E vorba de Klaus Iohannis, candidatul prezidențial al PNL.
El e cel mai mare perdant al eventualei desemnări ca procuror european a Laurei Kovesi.
Pentru că el e cel care i-a semnat revocarea din funcția de șefă a DNA într-un moment în care susținătorii săi cei mai devotați îi cereau – îl somau, mai degrabă – să nu o facă. Indiferent care ar fi fost prețul refuzului.
Iohannis, însă, a făcut-o.
Și, parcă, nu cu foarte multe regrete.
În campania prezidențială care urmează, o victorie a lui Kovesi îl va costa scump.
Adversarii nu vor ezita să amintească, permanent, gestul său de a se debarasa ca de o rufă murdară de zeița anticorupției.
Lucru pe care îl știu și liberalii, desigur.
Demersul lor de ieri ar putea fi considerat o manevră diabolică, prin care vor să îi mai atîrne Laurei Kovesi de gît un bolovan, cît încă jocurile nu sunt făcute, și să-i stopeze parcursul european.
Dar, pentru asta, ar trebui să îi considerăm pe liberalii din mandatul Orban capabili să raționeze.
Lucru cam dificil.
Mult mai probabil, asistăm în acest moment la o manevră a disperării, prin care PNL se repede să îmbrățișeze sufocant cauza ”Kovesi-procuror european”doar pentru a atenua din impactul negativ al deciziei de anul trecut a lui Klaus Iohannis.
Tocmai de aceea, e de așteptat ca respectiva campanie să ia amploare în zilele care urmează, iar tema Kovesi să ocupe total agenda PNL. În egală măsură, însă, e de așteptat o contra-acțiune din partea altor grupări, precum USR-PLUS, care se vor bate să tragă spuza pe propria cenușă. (Doar ne amintim cum s-a repezit USR, anul trecut, imediat după revocarea lui Kovesi, să o anunțe drept potențial membru de partid și candidat prezidențial)
Cît a fost procuror general ori șefă la DNA, Laura Kovesi a fost suspectată că face jocuri politice majore, în tandem cu tenebrosul Florian Coldea.
Măcar le făcea din umbră.
Acum, iată, magistratul a ajuns să le facă la lumina zilei, în complicitate – fie și pasivă – cu un partid politic de prim rang.
Va reacționa cineva? (
- Advertisement -