spot_img
3.3 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeCum a ajuns Europa la mâna GNL-ului rusesc

Cum a ajuns Europa la mâna GNL-ului rusesc

-

UE nu poate scăpa de importurile de energie din Rusia. Dimpotrivă, cumpără de două ori mai mult gaz lichefiat.

- Reclama -

Potrivit think tank-ului Bruegel, în 2022 UE a achiziționat 19,2 miliarde de metri cubi de GNL rusesc, ceea ce este cu 35% mai mult decât în ​​2021 (14,2 miliarde).

- Advertisement -

Conform analizei grupului de monitorizare a pieței de energie Montel, importatorii principali au fost Franța (aproximativ o treime din livrările către Europa), Țările de Jos, Spania (aproape un sfert) și Belgia. Doar Marea Britanie și Lituania au refuzat complet achizițiile.A fost „foarte convenabil să închizi ochii la fluxurile crescute de gaz rusesc”, spun analiștii de la Universitatea Columbia.După cum subliniază The Brussels Times, GNL din Rusia este încă necesar în Europa, deoarece este ușor accesibil datorită proximității geografice și relativ ieftin. „

Drept urmare, după toate sancțiunile și pierderea combustibilului din conducte, Uniunea Europeană – în mod neașteptat pentru ea însăși – a devenit al doilea consumator de GNL rusesc.

- Advertisement -

„Europa nu se poate lipsi de gazul din Rusia, oricât le-ar plăcea politicienilor: la urma urmei, este mai ieftin decât gazul din Qatar sau cel american. Dacă în cele din urmă refuză, Moscova va redirecționa exporturile către China sau India. iar GNL indian ar putea fi rusesc. ”, spune Leonid Khazanov, expert industrial independent.Într-adevăr, este practic imposibil să se verifice originea GNL – nu există o bancă de mostre de combustibil din diferite țări și nu se va putea face o analiză izotopică de la unul sau altul cisternă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img