spot_img
23.9 C
București
vineri, martie 29, 2024
AcasăEconomieAgriculturaCulturile de porumb, compromise aproape în totalitate

Culturile de porumb, compromise aproape în totalitate

-

Dacă nu plouă în următoarea săptămână, mare parte din culturile de porumb sunt ca şi compromise. Avertismentul vine de la agricultori, care atrag atenţia că sunt zone în care nu a mai plouat de câteva luni. Nu doar culturile de porumb sunt în pericol, iar meteorologii spun că sunt slabe şanse ca situaţia să se îmbunătăţească din punctul de vedere al precipitaţiilor. Cum a ajuns România să depindă aproape în totalitate de ploi, când, în 1990, era irigată o treime din suprafaţa agricolă şi ce soluţii avem pentru viitor?

RELATARE RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

- Advertisement -

România este abia a opta putere agricolă a Europei, în condiţiile în care, având în vedere suprafaţa cultivabilă, ar putea intra chiar în top trei, după Franţa şi Germania. Este rezultatul a ani la rând de dezinteres şi furt. „Doar 10% din sistemul de irigaţii pe care îl aveam în anii 90 mai este funcţional acum”, spune preşedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu. El crede că am avea nevoie de cel puţin 10 miliarde de euro pentru a îndrepta situaţia, bani pe care… nu îi avem nici din fonduri europene, nici din surse proprii.

Anul trecut, agricultura a duduit, dar asta doar pentru că ploile au fost neobişnuit de abundente. Cum situaţia anul acesta stă total diferit din punct de vedere meteorologic, recoltele vor fi mult mai mici, iar cele mai afectate sunt cele de porumb, în mare parte, „ca şi compromise din cauza secetei”, după cum spune Laurenţiu Baciu.

- Advertisement -

Dacă nu plouă în următoarele 5-6 zile, porumbul va fi compromis 100%”, afirmă preşedintele LAPAR, care, întrebat ce se poate face pentru a nu mai depinde de ploi, spune că „asta e o întrebarea pe care trebuia să ne-o punem în 1990, când ne-am apucat de distrus sistemele de irigaţii. Ne-ar trebui circa 10-15 miliarde de euro pentru a pune în funcţiune ceea ce ne-a lăsat „răposatul”. În ’90, 30% din suprafaţa României era irigată la metrul pătrat. Acum, mai irigăm doar 10% din cât irigam în 1990. Din păcate, nu avem fonduri suficiente din bani europeni, iar din surse proprii, şansele sunt zero”.

Preşedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, despre culturile de porumb:

Şanse aproape de zero şi pentru ca ploile să revină în următoarea perioadă, după cum afirmă meteorologii. Conținutul de umiditate din solul agricol, în cultura porumbului, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute pe majoritatea suprafețelor, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, de la moderată la extremă, se precizează în prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru finalul lunii iulie. Situaţia nu se anunţă mai bună nici în următoarea săptămână, afrimă la RFI meteorologul Constanţa Vâlciu: „În intervalul 23-29 iulie, prognoza meteorologică estimează o vreme călduroasă, caniculară în orele amiezei în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în zonele de câmpie şi podiş. Regimul precipitaţiilor va fi predominant deficitar. Se vor înregistra temperaturi de până la 39 de grade în Lunca Dunării. Nici pentru luna august nu sunt veşti bune în privinţa precipitaţiilor. Ele vor fi deficitare la nivelul întregii ţări. Se preconizează că se va accentua fenomenul de secetă”.

Meteorologul Constanţa Vâlciu, despre condiţiile meteo din perioada următoare:

Vom avea secetă, aşadar, şi în luna august, iar recoltele vor fi pe măsură. În lipsa investiţiilor în sisteme de irigaţii, vom continua, din păcate, să depindem de ploi şi să fim la mila naturii şi în anii următori. Rămân cifrele şi statisticile triste: România are peste 13 milioane de hectare de teren arabil, însă, în lipsa irigaţiilor, are o productivitate foarte redusă, de 1.160 de euro la hectar, într-un an bun. Spre comparaţie, Olanda, care are de şapte ori mai puţină suprafaţă agricolă, are o productivitate de 14.800 de euro la hectar, adică o eficienţă de 13 ori mai mare decât cea a României în folosirea terenului cultivabil.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img