Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, urmează să facă o vizită la Bucureşti, săptămâna viitoare, pe 1 aprilie,Anunțul a fost făcut vineri când la Timișoara erau judecați doi cetățeni turci a căror extrădare era cerută de guvernul de la Ankara.
Este vorba de Zavar Sedat şi Usta Ilker acuzați că ar fi pus microfoane în biroul fostului premier turc Recep Erdogan, actualul preşedinte al ţării. De teama unor represiuni, aceștia au fugit din Turcia, însă au fost prinși în luna februarie de autoritățile române și arestați preventiv. Vineri, cu mult înainte de publicarea sentinței, presa turcă apropiată regimului știa (și scria) că polițiștii vor fi extrădați, conform pressalert.ro.
Cei doi polițiști turci s-au adresat deja, prin avocații lor, Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), solicitând judecarea cererii lor de azi în România. În cererea depusă, ei au explicat faptul că instanțele românești – Curtea de Apel Timișoara, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiție – au respins cererea lor de azil politic. În temeiul art. 39 din Regulamentul CEDO, Zavar Sedat si Usta Ilker cer instanței să dispună României să suspende în mod provizoriu procedurile de extrădare și predare către autoritățile din Turcia, „până la momentul soluționării de către Curte a prezentei cauze”. De asemenea, în cereaea depusă, polițiștii arată că „în ședința de judecată din 26 martie, ÎCCJ nu ne-a permis exercitarea dreptului la apărare, refuzând dreptul apărătorilor noștri să depună la dosar acte în susținerea poziției noastre, acte care dovedeau faptul că cererea de extrădare nu poate fi admisă, deși dreptul la apărare e prevăzut obligatoriu pe tot parcursul procedurilor judiciare penale (…)”.
Cei doi politiști se tem că vor fi persecutați în Turcia. La ultima înfățișare de la Timișoara, unul dintre martorii apărării, chestorul Gursel Aktepe, a afirmat că toate dosarele împotriva poliţiştilor sunt rezultatele unei presupuse operaţiuni anticorupţie, deoarece ”s-au luat măsuri împotriva a 50.000 de poliţişti care au fost transferaţi în alte localităţi. În opinia mea, dacă vor fi trimişi în Turcia, vor fi supuşi unei torturi psihice – li se va interzice să ia legătura cu familia, locurile de deţinere vor fi improprii, vor fi supuşi la acţiuni de intimidare şi presiuni din partea gardienilor. În Turcia, în momentul de faţă, opozanţii regimului politic sunt consideraţi trădători. Nu mi s-a interzis să vin în România, însă mă aştept să am probleme când mă întorc în Turcia. Pe mine m-au schimbat din funcţie în urma unei anchete administrative”, mai scrie pressalert.ro