Home Analize Culisele schimbului de prizonieri intre Rusia și Occident: Un american nu a...

Culisele schimbului de prizonieri intre Rusia și Occident: Un american nu a fost acceptat la schimb de Moscova

0

Oficiali de la Casa Albă, diplomați americani și angajați CIA au călătorit prin Europa și Orientul Mijlociu, întrebând guvernele prietene dacă sunt gata să predea „spionii ruși” pentru a fi incluși în acordul de schimb american, scrie WSJ.

Potrivit publicației, președintele american Joe Biden l-a sunat pe prim-ministrul Sloveniei, Robert Golob, cu aproximativ o oră înainte de a-și anunța retragerea din cursa electorală din 21 iulie. Ljubljana, după cum notează publicația, a transferat în cele din urmă doi prizonieri ca parte a înțelegerii.

Faptul că Biden a purtat discuții cu Golob cu o oră înainte ca acesta să facă o declarație despre refuzul realegerii este raportat și de CNN, citând un înalt oficial al administrației americane. Potrivit acestuia, Slovenia i-a transferat pe Artyom și Anna Dulțev ca parte a înțelegerii.

Sursa a declarat pentru CNN că Statele Unite au încercat, de asemenea, să asigure eliberarea fostului angajat al ambasadei americane Mark Vogel, dar nu au reușit. Vogel a fost condamnat la Moscova la 14 ani de închisoare pentru contrabandă de droguri.

Directorul CIA, William Burns, la rândul său, a călătorit în Turcia la sfârșitul lunii iulie, relatează WSJ. Acolo a discutat despre logistica viitorului schimb cu omologul său turc.

Potrivit sursei CNN, CIA este de mulți ani în contact cu serviciile secrete rusești pe această temă. Ultima ofertă de schimb a fost făcută Rusiei într-o țară terță la sfârșitul lunii iunie, a spus el. Burns nu a fost prezent la întâlnire; negocierile au fost conduse de alți oficiali CIA, a adăugat sursa.

La începutul lunii iulie, partea rusă, într-o conversație telefonică cu Burns, a precizat că, în principiu, a fost de acord cu propunerea, la jumătatea lunii, a fost acceptată oficial, a concluzionat interlocutorul canalului.

Sursa CNN nu a menționat țara terță în care au avut loc negocierile. Cu toate acestea, canalul notează, cu referire la o declarație a agenției de informații turce MİT, că părțile s-au întâlnit în Turcia, unde a avut loc schimbul. Agenția de informații a confirmat anterior schimbul , spunând că a jucat „un rol important de mediere în această operațiune”.

Schimbul de prizonieri între Rusia și țările occidentale a avut loc în după-amiaza zilei de 1 august. 26 de persoane au luat parte la afacere.

În urma unui schimb de prizonieri efectuat în Turcia la 1 august, Rusia a returnat opt ​​persoane închise în țările NATO. Acest lucru a fost raportat de Centrul de Relații Publice (PRC) al FSB.

„La 1 august 2024, în urma unui schimb care a avut loc pe aeroportul din Ankara (Turcia), opt cetățeni ruși care au fost reținuți și închiși în mai multe țări NATO, precum și copii minori, au fost returnați”, se spune în comunicat.

Lista prizonierilor care participă la schimb nu a fost furnizată oficial, iar departamentul nu a dezvăluit nici numele.

NTV a raportat , citând lista de schimb, că numele a doi copii erau pe ea. Părinții lor ar putea fi soții Ludwig Gish și Maria Mayer (Artem Dultsev și Anna Dultseva), condamnați în Slovenia pentru spionaj, a menționat postul.

Rusia l-a primit pe fostul ofițer FSB Vadim Krasikov, condamnat la închisoare pe viață în Germania în cazul uciderii fostului comandant de teren Zelimkhan Khangoshvili. Ea i-a mai primit pe fiul deputatului Dumei de Stat din partea LDPR Valery Seleznev, pe Roman Seleznev, pe soții Artem și Anna Dulțev, care au fost găsiți vinovați de spionaj, și pe Vladislav Klyushin, condamnat pentru hacking de sisteme informatice din Statele Unite.

Rusul Vadim Konoshchenok a participat și el la tranzacție. El a fost în arest în Statele Unite din cauza suspiciunilor de implicare într-o schemă „pentru a furniza Rusiei produse electronice clasificate și muniție de fabricație americană”. În plus, jurnalistul Pavel Rubtsov (Pablo Gonzalez Yagüe) și Mihail Mikushin, reținuți sub suspiciunea de spionaj, au fost predați Rusiei.

Ad

Exit mobile version