spot_img
4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăAnalizeCULISELE BĂTĂLIEI DIN BALCANI: Bulgaria, Macedonia, Serbia, Rusia, Albania, Turcia și revelațiile...

CULISELE BĂTĂLIEI DIN BALCANI: Bulgaria, Macedonia, Serbia, Rusia, Albania, Turcia și revelațiile șefului agenției de analiză a CIA

-

- Reclama -

Scandalul diplomatic sârbo-macedonean, care a izbucnit recent între cele două republici, foste membre ale Iugoslaviei, este deja pe cale să dispară, dar ascunde mai multe detalii explozive, scrie într-o analiză portalul bulgar FrogNews.

- Reclama -

Publicul sârb nu a fost însă informat în totalitate despre ce a condus exact la conflict și dacă acțiunea de informații a macedonenilor împotriva diplomaților sârbi este cauza reală.

- Advertisement -

Potrivit lui Stefan Gajc, un politolog sârb la Institutul de Studii Europene din Belgrad, rădăcinile problemei se regăsesc în 2014, când George Friedman, șeful Stratfor, numit și serviciul de presă al CIA, a spus la Belgrad: Problema dvs. este Bulgaria „. 

În Stratfor lucrează mulți foști angajați ai CIA și de aici au apărut speculațiile privind apropierea de centrala de spionaj cu sediul la Langley.

- Advertisement -

„Bulgarii au luptat împotriva noastră atât în ​​timpul primului război mondial, cât și în cel de-al doilea război mondial și împotriva rușilor”. Țarul bulgar este o dinastie germană – Saxa Koburg Gotha și acum, iar apoi ideea este de a ajusta cele două țări – Bulgaria și Serbia „, spune Gajic.

Expertul sârb consideră că o astfel de evoluție ar fi o adevărată catastrofă.

El s-a referit și la recentul acord semnat între Bulgaria și Macedonia.

Macedonia și Bulgaria au semnat, în 1 august, un acord de colaborare, prietenie și bună vecinătate, menit să pună capăt disputelor istorice, identitare și lingvistice care au umbrit de-a lungul anilor relațiile dintre cele două țări. Acordul numit istoric a fost semnat în capitala macedoneană Skopje de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, și omologul său Zoran Zaev. Bulgaria prima a recunoscut independența Macedoniei, dar nu și existența limbii macedonene pe care o consideră un dialect al limbii bulgare.

Poziția Sofiei este: „un popor în două țări cu istorie comună”. De ani de zile însă cele două țări își contestă regi, revoluționari, scriitori și poeți.

Gajic reamintește că poziția Rusiei este o apărare fermă a intereselor sârbe și că Moscova nu va permite împărțirea Macedoniei între Bulgaria și Albania.

„Personal, Serghei Lavrov a avertizat Sofia în 2015 să nu facă o iluzie că o astfel de divizare este posibilă”, a mai spus expertul sârb.

El a reamintit că sârbii sunt singurul popor pro-rus absolut din Balcani și sunt foarte importanți pentru Rusia.

„Dacă Rusia va pierde Balcani, va pierde și Turcia, astfel încât regiunea este o prioritate pentru Moscova și nu o va da atât de ușor”, a spus Gajic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img