spot_img
3.1 C
București
marți, noiembrie 29, 2022
AcasăDezvaluiriCulisele afacerilor din Senat care au dat foc porcilor din gospodării

Culisele afacerilor din Senat care au dat foc porcilor din gospodării

-

UDMR precizează miercuri că nu susţine limitarea deţinerii suinelor în gospodării şi că iniţiativa legislativă din Senat se referea strict la exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, dar a fost modificată în comisiile de specialitate.

- Reclama -

„În aceste zile au apărut informaţii false conform cărora UDMR ar interzice creşterea porcinelor în gospodării. Iniţiativa legislativă a UDMR vizează strict exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane, nicidecum nu interzice creşterea porcinelor în gospodării. O astfel de măsură ar împiedica atât fermierii în activitate, cât şi funcţionarea acestui sector”, a declarat deputatul Magyar Lorand, vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură, potrivit unui comunicat al UDMR.

El adăugat că proiectul de lege iniţiat de UDMR a suferit modificări majore în comisiile de specialitate din Senat.

CE A SCRIS ZIARUL FINANCIAR ÎN 2020 DESPRE INTERESELE CELOR CARE CONDUC COMISIA DE AGRICULTURĂ DIN SENAT:

George Scarlat (PNL), numit preşedinte al Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală din Senat, Lucian Trufin (PSD) – vicepreşedinte al aceleaşi comisii şi Sebastian Cernic (USR PLUS) – secretar, deţin sau sunt implicaţi în afaceri din domenii precum cel al cărnii de porc, al lactatelor sau al băuturilor non-alcoolice.

George Scarlat, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are două businessuri pe plan local – Fermsuin, o afacere de peste 11 milioane de lei, care se ocupă cu creşterea porcilor şi Livada Şerbăneşti, un business cu cod CAEN de „producţia şi consevrarea cărnii” şi venituri de apoape 17,5 milioane de lei anul trecut, potrivit Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor.

Antreprenorul de 41 de ani are a înfiinţat Fermsuin în 2005, iar Livada Şerbăneşti, afacere pusă pe picioare în 1995, a preluat-o de la părinţii săi. El se ocupă de cele două companii cu peste 60 de angajaţi, alături de soţia sa, povestea anterior pentru ZF. George Scarlat a mai fost membru al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor în perioada 2012 – 2016 în calitate de deputat de Galaţi.

Lucian Trufin, ales în 2016 senator de Botoşani şi anterior primar al comunei Vlăsineşti din acelaşi judeţ, controlează împreună cu Constantin Aniculăesă compania Vlăsie Company, producătorul brandului Caşcaval de Săveni. Businessul creat în urmă cu un deceniu a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de 5,8 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de anul precedent, potrivit datelor publice.

Compania produce brânzeturi după reţete tradiţionale, pe care le vindea atât în România, cât şi în SUA până în luna martie a acestui an, când s-au blocat exporturile, iar apoi a deschis trei magazine proprii în judeţul Botoşani, în care a investit 45.000 de euro. Oficialii susţineau că este important să creeze un lanţ de la procesare până la desfacere, astfel încât să fie mai facil accesul la consumator şi să-şi asigure cash-flow-ul zilnic.

Sebastian Cernic, deşi nu deţine propria afacere, el este manager zonal de vânzări de aproximativ 7 ani în cadrul Valvis Holding, grupul ce deţine pe piaţa locală brandul de apă minerală Aqua Carpatica şi vinurile Sâmbureşti, potrivit datelor publicate profilul său de pe LinkedIn, platformă dedicată, în special, mediului de afaceri.

El a mai ocupat funcţii ca area manager în cadrul holdingului Agricover, controlat de omul de afaceri de Jabbar Kanani, cu afaceri de peste 1,6 mld. lei din distribuţia de produse fitosanitare, îngrăşăminte, motorină şi seminţe, comerţul cu cereale şi oleaginoase, dar are şi activităţi de abatorizare, procesare şi comercializare a cărnii de porc

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img