Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, miercuri, solicitarea judecătoarei Mariana Moncea de apărare a reputației, depusă de aceasta pe motiv că, într-un interviu difuzat de B1 TV, Elan Schwartzenberg ar fi făcut o serie de acuzații nefondate la adresa sa.
În cadrul plenului Consiliului Superior al Magistraturii, s-au înregistrat 14 voturi de respingere a cererii de a apărare a reputației, în timp ce doar 3 membri CSM au votat în favoarea cererii judecătoarei Marianei Moncea de la Tribunalul București.
Judecătoarea Mariana Moncea, cea care de șapte ani nu reuşeste să rezolve dosarul insolvenței Realitatea Media, cere apărarea reputaţiei. Moncea a susţinut în plenul CSM că a fost chiar ameninţată pentru a renunţa la judecarea dosarului.
Ea reclamă faptul că într-un interviu acordat pentru B1 TV, Elan Schwartzenberg ar fi făcut o serie de acuzații nefondate la adresa sa. Moncea a depus o cerere de apărare a reputației, în luna martie, imediat după difuzarea interviului, însă ședința în care se discută acest caz a fost amânată până acum.
În luna martie, Secția de judecători a CSM a decis suspendarea pentru șase luni din magistratură a judecătoarei Mariana Moncea. Unul din membrii CSM a făcut opinia separată considerând chiar că măsura necesară este de excludere din magistratură. Decizia nu a fost una definitivă.
Decizia a venit după ce, la solicitarea jurnalistei B1 TV Sorina Matei, Inspecția Judiciară a comunicat faptul că, în ultimii șase ani, au existat 19 sesizări la Inspecţia Judiciară care o vizau pe Moncea. În zece dintre acestea era invocat dosarul „Realitatea TV”.
La 18 mai 2017, Inspecția Judiciară a exercitat acțiunea disciplinară față de Moncea pentru imixtiune în activitatea altui judecător sau procuror. În motivare se arată că aceasta a purtat discuții cu mama unei apelante despre un dosar aflat pe rolul instanței, a solicitat grefierului acces în aplicația ECRIS, deci a accesat dosarul, și chiar a abordat membrii completului de judecată ce trebuiau să soluționeze cauza.
Judecătoarea este şi în atenţia DNA de cinci ani. Procurorii anticorupţie anchetează modul în care aceasta a decis intrarea în insolvenţă a postului Realitatea TV. Magistratul ar fi primit aproape200.000 de euro ca să favorizeze gruparea Maricel Păcuraru-Cozmin Guşă- Rareş Bogdan, potrivit unui document din dosarul procurorilor.
Legat de acest caz, avocatul Gheorghe Piperea preciza că decizia CSM ar putea însemna sfârșitul Realitatea TV, prin excluderea din magistratură a judecătoarei.