CSM a votat în favoarea memoriului depus de peste 500 de judecători privind salarizarea unitară

0
349

Plenul CSM a votat, marți, în favoarea memoriului semnat de peste 500 de judecători pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Decizia a fost luată cu 11 voturi din cele 14 exprimate, are rol de recomandare și va fi înaintată Ministerului Justiției și Parlamentului.

„A ieșit așa cum ați vrut dumneavoastră, aveți o majoritate zdrobitoare”, le-a spus președintele CSM, Mircea Aron, reprezentanților judecătorilor semnatari ai memoriului, prezenți marți la ședința Consiliului.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, s-a arătat mulțumit de faptul că membrii CSM au votat în favoarea acestui document.

Pe parcursul discuțiilor, membrii CSM au ținut să precizeze că legea trebuie aplicată unitar pentru tot sistemul judiciar și că acest lucru nu reprezintă o indexare a salariilor, ci o egalizare între magistrații cu aceeași vechime, aceleași responsabilități sau aceeași funcție.

„Nu noi suntem cei care interpretează legea, dar noi avem numeroase hotărâri judecătorești în care instanțele au exprimat decizii în privința modului în care ar trebui interpretate aceste dispoziții”, a declarat Bogdan Gabor, membru al CSM.

La rândul său, procurorul Gheorghe Muscalu, membru al CSM, a precizat că plenul trebuie să vină cu o poziție foarte clară, în sensul că ordonanța trebuie aplicată unitar.

„Interesul este acela ca legea să fie aplicată unitar și cred că mai trebuie să se înțeleagă faptul că nu venim cu o nouă lege aplicată magistraților, ci facem în fapt să corectăm ceva ce nu s-a aplicat în anii 2009 — 2010 — 2011. (…) Trebuie să analizăm că sunt și foarte multe acțiuni în instanță ale judecătorilor și procurorilor pe acest 18%, sunt judecători care au salarizare cu acest 18% la nivel de țară, după cum sunt și procurori, în baza hotărârilor judecătorești; cred că interesul CSM este acela de a stopa aceste acțiuni în instanță de la procurori și judecători pentru că toți vor face în continuare și nu facem altceva decât să aglomerăm sistemul și cred că asta trebuie să fie poziția”, a spus Muscalu.

Președintele CSM, Mircea Aron, a afirmat că soluția, din punctul său de vedere, este aceea ca legiuitorul, în procedura de legiferare, să se exprime clar cu privire la aplicarea acestei ordonanțe.

„Punctul meu de vedere a fost să sesizăm (legiuitorul — n.r.), pentru că Parlamentul revine în septembrie la treburile curente, asta am avut de gând să vă supun votului, trimiterea punctului nostru de vedere, dacă am cădea de acord pe el, să trimitem acolo și să cerem de urgență să legifereze, pentru că ar fi cea mai clară rezolvare”, a declarat Mircea Aron.

Alexandru Șerban, un alt membru al CSM, a precizat că ceea ce interesează Consiliul este ca toți magistrații din sistem să fie plătiți în același mod.