Un acord între Croația și Slovenia pentru transferul refugiaților cu ajutorul mijloacelor de transport feroviar a început să fie aplicat, circa 2.200 de persoane ajungând deja cu trenul pe teritoriul sloven, fără să mai fie nevoie să aștepte la graniță sau să o traverseze pe jos, relatează miercuri agenția EFE, conform Agerpres.
În urma înțelegerii convenite la mini-summitul european desfășurat duminică la Bruxelles, în care se solicită organizarea fluxului de migranți ce traversează statele balcanice, aceste țări au început să ia măsuri de ordonare a acestui flux pentru a evita noi blocaje la granițe.
Astfel, migranții sunt transportați cu trenul de la frontiera sârbo-croată până la Dobovo, o localitate slovenă situată la granița cu Croația. De acolo, ei își continuă călătoria până la Sentilj, la granița cu Austria, următoarea lor escală în drumul către statele din vestul Europei. În cursul zilei de marți au ajuns în acest mod în Austria 1.071 de refugiați.
Circa 90.000 de migranți veniți mai ales din țări arabe și asiatice au pătruns în Slovenia după data de 17 octombrie, când Ungaria și-a închis granița cu Croația. Acest aflux a provocat blocaje la granițele sârbo-croată și croato-slovenă, după ce autoritățile de la Ljubljana au încercat să limiteze intrările migranților, motivând că nu pot gestiona trecerea a mai mult de 2.500 pe zi, decizie ce a condus la divergențe cu guvernul de la Zagreb.
În prezent circa 15.300 de migranți se află în taberele de refugiați din Slovenia, dar ministrul de externe al acestei țări, Karl Erjavec, a declarat, tot miercuri, că s-a îmbunătățit comunicarea cu Zagrebul, adăugând totuși că dacă situația se va agrava vor fi necesare măsuri adiționale.
Cu o zi în urmă, guvernul sloven a avertizat că va lua în calcul inclusiv ridicarea unui gard la granița cu Croația, dacă aceasta din urmă nu respectă acordul convenit duminică la Bruxelles pentru organizarea fluxului de migranți. În replică, executivul de la Zagreb a menționat că este nevoit să trimită migranții către Slovenia, întrucât nici statele care o preced pe așa-numita rută a Balcanilor, respectiv Grecia, Macedonia și Serbia, nu îi opresc.
Un acord similar celui încheiat între Croația și Slovenia pentru transportul migranților pe calea ferată a fost convenit săptămâna trecută și între Serbia și Croația, dar această înțelegere încă nu a fost pusă în aplicare.