Croația a refuzat o cerere a Sloveniei de a lua înapoi un grup de 162 de migranți pe care autoritățile de la Ljubljana i-au returnat pe motivul că provin din țări unde nu se desfășoară conflicte armate, a anunțat joi poliția croată, în timp ce ONU transmite că autoritățile din Macedonia și-au închis complet granița pentru toți migranții, transmite Agerpres.
‘Slovenia ne-a cerut să acceptăm 162 de persoane. Am refuzat și ne-am informat vecinii cu privire la această situație’, a declarat un purtător de cuvânt al poliției croate, citată de AFP, precizând că Slovenia a formulat respectiva cerere miercuri.
Autoritățile de la Ljubljana au anunțat tot joi că vor începe să respingă ‘imigranții economici’ care vor veni dinspre Croația vecină, după ce ONU a informat că Serbia și Macedonia vor mai permite intrarea pe teritoriul lor doar a migranților sirieni, irakieni și afgani.
Potrivit agenției Reuters, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării sloven a anunțat că vor fi mobilizați circa 200 de rezerviști ai armatei pentru a ajuta poliția să controleze fluxul de migranți. Premierul sloven, Miro Cerar, a declarat săptămâna trecută că țara sa — ce are numai două milioane de locuitori — nu va putea adăposti migranți în eventualitatea în care Austria își va închide granițele pentru ca aceștia să nu-și mai continue călătoria către țările unde doresc să ajungă, destinația lor favorită fiind Germania.
Un purtător de cuvânt al biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) din Grecia a declarat, potrivit agenției EFE, că Macedonia și-a închis joi la prânz granița pentru toți migranții. ‘De două ore, autoritățile din FYROM (fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei) nu mai lasă pe nimeni să treacă’, a indicat sursa citată, care consideră că guvernul de la Skopje a luat această măsură ca urmare a deciziei autorităților sârbe de a permite intrarea numai a migranților veniți din Siria, Irak și Afganistan. Aceeași sursă menționează că acum la granița dintre Grecia și Macedonia se află circa 400-500 de migranți.
Migranții veniți mai ales din Orientul Mijlociu și Asia pleacă de pe coastele Turciei, folosind de obicei bărci pneumatice, și traversează o mică porțiune din Marea Egee pentru a debarca în cele mai apropiate insule grecești.
Acolo ei se îmbarcă în feriboturi care îi aduc la Atena, loc unde încep călătoria pe ruta Balcanilor, traversând Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Slovenia și Austria, iar apoi mai departe către destinația lor preferată, cei mai mulți alegând Germania.