spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeCroația a interzis unui ministru sârb să aprindă o lumânare la lagărul...

Croația a interzis unui ministru sârb să aprindă o lumânare la lagărul de exterminare din Jasenovac, Auschwitz-ul Balcanilor, unde au fost omorâți sârbi, evrei și romi

-

Ministrului din Guvernul Serbiei însărcinat cu relațiile cu diaspora, Đorđe Milićević, i s-a interzis astăzi să depună flori și să aprindă o lumânare la monumentul victimelor lagărului Ustasha Jasenovac, a anunțat biroul lui Milićević.

Ministrul Milićević a efectuat o vizită de lucru sârbilor din vecinătatea Novska, la invitația acestora.

- Advertisement -

După întâlnirile cu reprezentanții sârbilor din societatea culturală și artistică locală și din comunitățile locale rurale, ministrul și asociații săi s-au îndreptat către parcul memorial din Jasenovac, pentru a aduce un omagiu sârbilor uciși în infama tabără NDH.

Lagărul de concentrare Jasenovac  a fost cel mai mare lagăr de exterminare din Statul Independent al Croației (NDH) și din Iugoslavia ocupată în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Lagărul a fost înființat de regimul Ustaše în august 1941 și desființat în aprilie 1945. La Jasenovac, cele mai multe victime le-au constituit etnicii sârbi, pe care Ante Pavelić îi considera principalii dușmani ai NDH. În lagăr au fost deținuți și evrei și romi.

- Advertisement -

Jasenovac era un complex de cinci sublagăre întinse pe o suprafață de 240 km² pe malurile râului Sava. Cel mai mare se afla la Jasenovac, la aproximativ 100 km sud-est de Zagreb. Complexul conținea și clădirile de la Donja Gradina dincolo de râul Sava, un lagăr de copii la Sisak spre nord-vest, și unul pentru femei la Stara Gradiška în sud-est.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img