Home Analize Criza poloneză și ce urmează pentru România

Criza poloneză și ce urmează pentru România

0

Se îndreaptă Polonia spre recesiune? În acest moment nimeni nu se apucă să facă asemenea prognoze, însă pentru majoritatea polonezilor a devenit clar că Polonia se află deja în plină criză. Cei mai afectați în acest moment sun polonezii cu credite în bănci, însă acestora li se alătură rapid multe alte categorii și pături sociale. Perioada cea mai dificilă este așteptată abia în câteva luni, transmite Radio France Internartionale.

ANALIZA RFI:

Pe măsură ce efectele programelor financiar-economice și fiscale de amortizare a crizei economice lansate de guvernul polonez încă de la începutul anului și-au pierdut din putere, cuplată de scumpirea drastică a surselor de energie din cauza războiului din Ucraina și efectul agregat asupra întregii economii, polonezii au început să simtă cu adevărat criza în toate sferele vieții. Probabil momentul de cotitură poate fi considerată luna iunie, atunci când inflația a atins cote nemaivăzute de aproape trei decenii, adică 15.5%.

Același nivel de inflație s-a menținut și în luna iulie, iar unii experți polonezi susțin că Polonia ar fi atins plafonul și în viitoarele câteva luni se va instaura o relativă stabilizare a trendului negativ. Dar trebuie să avem în vedere că încă suntem în plină vacanță, iar scumpirile adevărate vor începe în toamnă. Odată cu următorul val de scumpiri se vor adăuga și cheltuielile aferente sezonului rece, adică cheltuielile polonezilor de rând pentru încălzire și energie vor acutiza efectul de criză, iar plata pentru chirii pentru milioane de polonezi din cele mai vulnerabile categorii ar putea fi resimțită ca o lovitură de grație care îi va arunca în bezna sărăciei, din care posibil să fi ieșit cu un deceniu sau mai mult în urmă.  

Așadar, stabilizarea stării de criză nu înseamnă că situația economică a polonezilor se îndreaptă spre redresare. Unul din scenariile foarte reale încă poate fi recesiunea, chiar dacă atât Banca Națională a Poloniei, cât și Banca Mondială prognozează o creștere economică a Poloniei de peste 5% pentru acest an. Creșterea economică însă, nu trebuie corelată cu distribuirea uniformă a bunăstării, pe fondul scumpirilor galopante din ultimul an, scumpiri care au continuat să diminueze puterea de cumpărare a polonezilor, cuplate cu efecte multiple asupra stilului economic de viață. Altfel spus, polonezul mediu statistic a început să economisească ca în anii nouăzeci și, pentru cei care încă își aduc aminte, poate chiar ca pe timpul ”PRL” (Polska Rzeczpospolita Ludowa), adică a Poloniei comuniste.  

Conform multor economiști polonezi, în ultimul an nivelul vieții pentru polonezi s-a scumpit în medie cu mai mult de 35% la sută, provocând vulnerabilizarea economică și socială a multor categorii și straturi sociale. Afectată vizibil ar fi până la 40% din populație. Evident cele mai afectate sunt acele straturi care s-au îndatorat pe parcursul ultimului deceniu, adică cei în vârstă de 25-45 de ani în mod special.

Sectorul vedetă spre care s-a îndreptat creditarea este sectorul imobiliar. Dacă în octombrie 2021, rata dobânzii reglementată de Banca Națională a Poloniei era urcată de la 0.1% la  0.5%, atunci până în iulie 2022 aceasta a ajuns la 5.5%, iar președintele BNP, Adam Glapiński, a lăsat de înțeles că această rată ar putea să crească și mai mult în următoarele luni. Evident dobânzile plătite de polonezi cresc și mai mult, iar creditele pentru marea majoritate a polonezilor devin de acum în colo prohibitive. Iar unul din efectele imediate este presiunea și mai mare pe sectorul imobiliar, care deja este în stare de cvasi-blocaj ca urmare a fluxului de refugiați din Ucraina.

Guvernul Morawiecki oferă începând cu luna mai un amplu program de scutiri a plății creditelor pentru perioade de până la opt luni în următorii trei ani. Conform acestui program, se așteaptă ca presiunea creditelor să fie diminuată la alegere atunci când criză va atinge apogeul, probabil în cel de-al doilea semestru al acestui an, adică în toamnă și în iarnă. Însă, în același timp acest program de scutire a plății dobânzilor va prelungi pe termen lung creditarea milioanelor de polonezi care sunt deja copleșiți de aceste credite, și nimeni nu le poate garanta acestor platnici că în 2023 sau mai târziu criza nu va degenera în recesiune. Grupul vizat de această măsură a guvernului polonez se estimează a fi de aproximativ 2.5 mln de polonezi, în special cu vârste între 25 și 50 de ani. Acestora li se adaugă, evident, și alte grupuri vulnerabile, în special studenți, tineri la început de viață profesională, familiile de cinci sau mai mulți membri, mame singure, anumite categorii de pensionari și chiar cupluri fără copii, dar cu credite mari negociate încă înainte de pandemie.

Dacă ar fi să tragem linie, atunci e ușor de estimat că până la 20% din populația Poloniei este direct afectată deja de bula creditelor, iar un procent similar intră în zona gri a păturilor vulnerabile. De polonezii care nu au ieșit niciodată din sărăcie, adică alte 20%, nici până la criza economică, nici nu se mai face mențiune în acest moment. Pauperizarea lor se va accentua și mai mult. Se estimează astfel că pe mai mult de jumătate din polonezi îi așteaptă în următoarele luni cea mai grea perioadă din ultimele decenii.

Ad

Exit mobile version