Unele medicamente lipsesc de la apel în farmaciile franceze, iar fenomenul se înrăutăţeşte, afectând anumite antibiotice şi impunând autorităţilor sanitare să ia măsuri de urgenţă, dar, consideră unii observatori, este prea târziu şi insuficient – scrie vineri AFP conform Agerpres.
„Astăzi, ţara noastră cunoaşte un deficit de antibiotice esenţiale”, a scris joi seară pe Twitter medicul pediatru Remi Salomon, preşedintele Comisiei medicale pentru spitalele din Paris (AP-HP).
Primul dintre acestea este amoxicilina, de departe principalul antibiotic prescris copiilor în Franţa pentru a lupta împotriva unei serii de infecţii bacteriene precum anumite infecţii ale urechii şi pneumonii.
Cu toate acestea, în prezent se înregistrează „tensiuni puternice de aprovizionare” cu forma cea mai utilizată la copii, a remarcat vineri agenţia publică franceză a medicamentelor, ANSM, invocând o situaţie care ar putea dura până în martie.
Prin urmare, acest tratament poate fi dificil de găsit în farmacii – fenomen care este însă departe de a fi limitat la Franţa, deoarece afectează majoritatea ţărilor europene, precum şi Statele Unite şi Canada.
Explicaţia este, potrivit autorităţilor sanitare, o creştere a cererii după câţiva ani marcaţi de criza Covid şi de multiple restricţii sanitare care au redus răspândirea mai multor boli.
„Stocurile nu au fost la nivelul obişnuit şi liniile de producţie trebuie relansate”, a menţionat ANSM, într-o conferinţă de presă.
Autorităţile au luat aşadar o serie de măsuri de urgenţă, inclusiv o raţionalizare ce limitează cantitatea pe care o poate comanda fiecare farmacie.
De asemenea, au cerut medicilor şi pacienţilor să folosească aceste antibiotice doar dacă este necesar: de exemplu, nu se prescriu împotriva bronşiolitei, în plină epidemie a acestei maladii.
Riscul de penurie se înscrie într-un context mai larg, în care autorităţile au fost deja forţate în ultimele luni să restrângă utilizarea anumitor medicamente.
Cel mai emblematic caz, paracetamolul, un analgezic omniprezent: autorităţile au recomandat farmaciştilor să nu vândă mai mult de două cutii per pacient, în ciuda asigurărilor producătorilor că nu va lipsi.