Criza economică din regiunea transnistreană nu pare să-și reducă din intensitate. Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, încasările bugetare în luna aprilie au fost cu 37% mai mici decât anul trecut. Liderul regiunii Evgheni Șevciuk a declarat în cadrul unei emisiuni radio că bugetul a fost adoptat în acest an cu un deficit de un miliard de ruble, însă dacă trendul de criză înregistrat de la începutul anului va continua, cifra deficitului se va dubla și va ajunge la două miliarde de ruble transnistrene, transmite Radio Europa Liberă.
Potrivit datelor comitetului vamal al regiunii, încasările vamale au scăzut cu 50% de la începutul anului. Comerțul extern a scăzut cu 23%. Încasările de la importuri s-au prăbușit cu aproape 70% față de anul trecut. Exporturile au scăzut ceva mai puțin, doar cu 10%.
În aceste condiții, administrația de la Tiraspol a anunțat că și pentru luna mai pensiile și salariile bugetarilor vor fi achitate în proporție de doar 70 la sută, restul fiind trecute ca datorii ale statului. Aceste datorii se ridică deja la 200 milioane ruble.
În cadrul unei recente ședințe, responsabila de finanțele regiunii, Elena Ghirjul, a anunțat că la fel ca și în lunile precedențe va fi limitată la minim finanțarea unor capitole destinate categoriilor vulnerabile, cum ar fi alimentația, medicamentele, întreținerea punctelor de urgență, a structurilor de forță. Oficialul a subliniat însă că nici măcar acest nivel minim de finanțare nu a putut fi asigurat în luna aprilie, pentru că banii care intrau în buget erau prioritar direcționați către achitarea salariilor și pensiilor.
De asemenea, în regiunea transnistreană există riscul deconectării semnalelor radio și TV, din cauza datoriei acumulate de stat față de agentul economică care asigură retransmisiunea posturilor de radio și de televiziune. Din cauza acestei datorii companiile oficiale radio și TV au fost nevoite să-și reducă substanțial formatul de emisie. „Dacă nu vom finanța măcar parțial această direcție, în multe localități va fi sistat semnalul radio și TV. Iată de ce am decis să măcar parțial, în proporție de 10% din datorie, să finanțăm și acest capitol de cheltuieli”, a spus Elena Ghirjul.
Administrația transnistreană este nevoită să constate că deocamdată nu există premise pentru redresarea situației.
Cu toate acestea, autoritățile continuă să susțină un șir de întreprinderi și de producători agricoli mari. Subvențiile oferite acestora constau din reduceri la tarife pentru energie și la impozitul pe venit. În consecință, scad încasările la bugetele de diferite nivele, ceea ce nu permite acoperirea tuturor plăților sociale. Executivul de la Tiraspol spune că acest lucru se face pentru a menține potențialul de producție al întreprinderilor, competitivitatea acestora și un număr foarte mare de locuri de muncă.