spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăBasarabiaCRIZA DE LA CHIȘINĂU: UPDATE, 20.20: TIMOFTI ÎŞI VA ANUNTA DECIZIA PÂNĂ...

CRIZA DE LA CHIȘINĂU: UPDATE, 20.20: TIMOFTI ÎŞI VA ANUNTA DECIZIA PÂNĂ LA ORA 00.00/ Președintele Timofti vrea să vadă semnăturile de susținere a celor 56 deputați în favoarea lui Vlad Plahotniuc până la ora 21.00/ 7 parlamentari și-ar fi retras susținerea pentru Vlad Plahotniuc ceea ce înseamnă că Păpușarul și-ar fi pierdut susținerea pentru postul de premier al Moldovei/ UPDATE: Partidul Democrat refuză cererea preşedintelui

-

Președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie, până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii Moldova se arată într-un comunicat al Preșidenției.

- Advertisement -

În același timp Plahotniuc pare a și pierde majoritatea.

Cei șapte deputați liberal-democrați își retrag semnăturile de pe declarația de formare a majorității parlamentare. Anunțul a făst făcut de cei șapte în cadrul ședinței PLDM, care a avut loc cu puțin timp în urmă.

- Advertisement -

Potrivit lui Valeriu Ghilețchi, cei șapte deputați vor fi testați prin reconfirmarea semnăturilor, solicitată de șeful statului.

„Solicitare președintelui Timofti de reconfirmare a semnăturilor pe declarația de formare a majorității parlamentare va testa declarațiile colegilor noștri”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

UPDATE: PD a refuzat să prezinte semnăturile solicitate de Timofti.

Partidul Democrat din Moldova instistă asupra poziției sale, menționând că nu există niciun temei de a reconfirma semnăturile deputaților în contextul în care pe masa președintelui Nicolae Timofti se află încă din data de 11 ianuarie un document oficial, prin care este confirmată constituirea unei majorități parlamentare absolute, iar „ultima declarație de reconfirmare a poziției majorității parlamentare a fost înregistrată la cancelaria Președinției chiar astăzi, 14.01.2016”, notează realitatea.md

UPDATE, 20.20: TIMOFTI ÎŞI VA ANUNTA DECIZIA PÂNĂ LA ORA 00.00

Presedintele Timofti isi va anunta decizia pana la miezul noptii. Purtatorul de cuvant al presedintelui, Vlad Turcanu, a declarat pentru Pro TV ca seful statului isi va anunta decizia pana la ora 00:00.

Dupa ce a respins ieri candidatura democratului Vlad Plahotniuc, aseara majoritatea parlamentara a anuntat ca acesta ramane candidatul la functia de premier, spunand ca motivele invocate de presedinte sunt neintemeiate.

„La acest moment, nu există nici un temei juridic de a revedea decizia majorității luate, o decizie semnată și reconfirmată prin documente care au fost înaintate șefului statului. Mai mult, apreciem că solicitarea de reconfirmare a semnăturilor, pornind de la zvonul unor ezitări neconfirmate, ar putea să ne aducă la o situație absurdă similară cu o eventuală solicitare a Președintelui țării de a reconfimra și voturile deputaților, pentru alegerea sa, în 16 martie 2012”, se menționează într-un comunicat al PD.

Astfel, democrații au făcut un nou apel către președintele Nicolae Timofti să țină cont de Constituție, să respecte procedurile și să se ghideze în activitatea sa decizională de documente oficiale. „Declarația de constituire a unei majorități parlamentare, semnată de 56 de deputați, este un astfel de document oficial. „Declarațiile făcute în spațiul public de către unii deputați”, așa cum se menționează în comunicatul Președinției, rămân doar declarații făcute în spațiul public. Deciziile instituționale pot fi luate doar în baza prevederilor Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale, dar nu pe afirmații neconfirmate, apărute în spațiul public”, se mai menționează în comunicat.

UNIMEDIA precizează că ieri șeful statului a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc după ce a fost propusă de o majoritate anunțată.

Inițial șeful statului menționase că va anunța astăzi până la ora 12:00 decizia privind desemnarea candidatului.

Partidul Democrat își menține poziția cu privire la candidatul la funcția de prim-ministru. Astfel, Vladimir Plahotniuc rămâne în continuare candidatul PDM.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img