spot_img
14 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeCriza catalană a generat pierderi de un miliard de euro pentru Spania

Criza catalană a generat pierderi de un miliard de euro pentru Spania

-

Criza privind independenţa regiunii Catalonia a generat pierderi de aproximativ un miliard de euro, a anunţat luni ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, relatează BBC News.

Guvernul Spaniei a precizat că pierderile au fost provocate de încetinirea economiei catalane după referendumul ilegal privind independenţa regiunii, organizat la 1 octombrie.

- Advertisement -

Creşterea economică înregistrată în Catalonia a încetinit de la 0,9% la 0,4% în trimestrul patru al anului 2017, a subliniat Luis de Guindos.

„Catalonia obişnuia să aibă o creştere mai mare decât cea a Spaniei, a fost una dintre motoarele economiei spaniole. Cu toate acestea, în al patrulea trimestru, a devenit o povară”, a mai spus ministrul spaniol al Economiei.

- Advertisement -
 Aproximativ 3.100 de companii şi-au mutat sediul în altă regiune ca urmare a incertitudinii din Catalonia, potrivit datelor oficiale prezentate de către guvernul central de la Madrid.

Luis de Guindos a îndemnat separatiştii să renunţe la „calea unilaterală” şi să se concentreze asupra „necesităţilor de bază” ale societăţii catalane.

În cadrul alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie, partidele pro-independenţă au luat 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan, dar nu au reuşit să obţină şi majoritatea votului popular.

Potrivit experţilor, separatiştii ar putea avea probleme privind formarea unui guvern, în condiţiile în care unul dintre lideri, Oriol Junqueras, este reţinut la Madrid, iar celălalt lider, Carles Puigdemont, se află într-un exil autoimpus la Bruxelles.

La 27 octombrie, Parlamentul Cataloniei a aprobat, prin vot secret, proclamarea independenţei regiunii faţă de Spania şi constituirea unei republici, în baza rezultatului de la referendum. Peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei la urne a fost de doar 43%.

Ulterior, Senatul Spaniei a decis să aprobe suspendarea autonomiei Cataloniei şi demiterea tuturor liderilor regionali. Drept urmare, toate structurile regionale – politice, economice şi de securitate – au fost trecute în subordinea directă a Madridului. Totodată, guvernul central a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, care au avut loc la 21 decembrie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img