Criticat că ar fi alocat DOAR 52 miliarde dolari pentru susținerea economiei, guvernul Poloniei mai vine cu aproape 3: Se extind excepţiile de la plata asigurărilor sociale pentru companiile care au între 10 şi 49 de angajaţi

0
107

Polonia intenţionează să adopte măsuri suplimentare de peste 11 miliarde de zloţi (2,65 miliarde de dolari), pentru a contracara pagubele economice provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a anunţat marţi ministrul Dezvoltării, Jadwiga Emilewicz, transmite Reuters conform Agerpres.

Luna trecută, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a anunţat un plan de măsuri fiscale în valoare de 212 miliarde de zloţi (51,96 de miliarde de dolari) pentru a atenua potenţialele daune provocate de pandemie. Unii oameni de afaceri au criticat planul, susţinând că e prea mic şi prea complex.

Polonia este cea mai mare economie din Europa Centrală şi de Est.

„Trebuie să ne concentrăm pe protejarea angajaţilor, iar pentru companii trebuie să asigurăm lichiditatea şi continuitatea operaţiunilor”, le-a spus jurnaliştilor Jadwiga Emilewicz.

Prin noile măsuri, Guvernul extinde excepţiile de la plata asigurărilor sociale pentru companiile care au între 10 şi 49 de angajaţi, ajută persoanele al căror contract de muncă nu include toate drepturile forţei de muncă, îi sprijină pe fermieri şi acordă credite companiilor importante.

Luni, ministrul de Finanţe, Tadeusz Koscinski, a avertizat că este posibil ca Polonia să intre în recesiune în acest an, din cauza efectelor epidemiei.

De asemenea, Koscinski a spus că Polonia sprijină eforturile Uniunii Europene destinate combaterii pandemiei, însă a avertizat că povara finanţării nu ar trebui să cadă pe bugetele naţionale. Oficialul polonez a adăugat că există deja unele idei cu privire la modul în care pot fi utilizate resursele proprii ale UE, apreciind că acestea ar trebui utilizate în primul rând.

Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, înregistrase până marţi 4.413 de cazuri de contaminare şi 107 decese.