Analistul Ion Cristoiu îl acționează în judecată pe Mădălin Hodor, fost angajat la CNSAS, după ce acesta l-a acuzat fără probe că ar fi fost sursă a Securității, plîngerea ziaristului vizînd și instituția sus menționată. O decizie similară a luat și președintele academiei române, Ioan Aurel Pop, de asemenea prezentat de Hodor ca sursă a Securității într-un articol publicat în Revista 22, acum cîteva săptămîni, anunţă Inpolitics.
„În anul 2010 am câștigat un proces cu Corneliu Vadim Tudor după ce acesta a susținut public că eu aș fi fost colaborator al Securității. Instanța a cerut atunci de la CNSAS toate documentele legate de mine, CNSAS a întrebat și la SRI, și nicăieri nu s-a găsit nimic. Domnul Hodor m-a adăugat, prin acuzații fără probe, pe lista celor 200 de persoane din lista dată publicității”, a declarat Ion Cristoiu, ieri, pentru EVZ.
Hodor a prezentat, pe 12 aprilie 2018, în „Revista 22” o listă cu 200 de persoane despre care a spus că au fost colaboratori ai Securității, printre care preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, consilierul BNR Adrian Vasilescu, jurnalistul Cornel Nistorescu şi sociologul Dorel Abraham. După o anchetă internă, CNSAS a votat suspendarea acreditării de cercetător a lui Hodor și l-a acuzat pe acesta de nerespectarea unor norme interne.
Ion Cristoiu a explicat pentru EVZ că a dat în judecată și CNSAS-ul, tot azi, pentru scurgerea de documente. „Am dat în judecată și CNSAS pentru că principalul vinovat în publicarea listei este instituția. Este greu de imaginat că cineva poate să umble prin birouri, să ia hârtii și să le publice. E ca și cum cineva ar scoate dintr-un sediu al Poliției hârtii despre un cetățean. De asemenea, acțiunea de suspendare a lui Hodor este ca o mângâiere a CNSAS”, a mai spus el.
Un demers similar pregătește și președintele academiei, Ioan Aurel Pop, acesta declarînd ieri, pentru Inpolitics, că va introduce acțiunea după data de 6 iunie, cînd se va întoarce din SUA, unde va conferenția la cîteva universități de prestigiu.
Pop spune că și-a mandatat avocatul să pregătească acțiunea imediat după apariția articolului din Revista 22, și doar programul său extrem de încărcat a făcut ca ea să nu fie declanșată în instanță pînă acum.