Cristoiu și de ce PNL a cedat ministere importante USR PLUS

0
101

Dacă PNL a renunţat la ministrele grele, posesoare de bani şi dătătoare de putere, dinadins, cum dinadins a preferat ministerele de imagine?Nu cumva ne aflăm în faţa unei strategii iniţiate şi conduse de Klaus Iohannis prin care greul Guvernării trece de pe umerii PNL pe cei ai USRPLUS? Profitînd de foamea de bani şi putere a celor din USRPLUS, PNL le pus în braţe ministere prin care nu poţi decît să-ţi rupi gîtul, mai ales cînd eşti atît de lipsit de experienţa guvernării, afirmă publicistul și scriitorul Ion Cristoiu într-un comentaru pe blogul său.

TEORIA LUI ION CRISTOIU:

Ce ministere are PNL în noul Guvern? Externe, Apărare, Cultură, Educaţie, Muncii. Toate ministere pe care le poţi administra uşor în perioada următoare, mai ales că nu sînt implicate în rezolvarea dublei Crize – Sanitare şi Economice. Ce ministere are USPLUS? Cele mai grele în perioada următoare. Să luăm de exemplu ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene! Deoarece Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă trimis de Guvernul Orban la Bruxelles a fost respins, pentru că reclama bani ca să construiască autostrăzi, Guvernul Florin Cîţu va trebui să-l refacă renunţînd la autostrăzi în favoarea căilor ferate şi a eolienelor. De această renunţare va fi făcut responsabil ministrul USRPLUS al Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi vicepremierul Dan Barna, care răspunde de domeniu. PNL a făgăduit în campanie autostrăzi şi şosele cu bani europeni. Se poate spune că, ajuns la Guvernare, nu şi-a ţinut promisiunea? Nu. Pentru că Guvernarea trece a fi a USRPLUS. În perioada următoare pentru multe luni, pentru un an aproape, Ministerul Sănătăţii va trebui să rezolve Criza Sanitară, iar cel al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Criza economică. Nici un minister n-are cum ieşi bine din încercarea care e dubla Criză. Nici ministerele conduse de USRPLUS. O enigmă a fost renunţarea PNL la Justiţie. Mai ales că asta a însemnat renunţarea la un ministru precum Cătălin Predoiu, om de-al lui Klaus Iohannis. O simplă privire ne arată că ministerul Justiţiei va fi în perioada următoare ministerul în care USRPLUS îşi va rupe dinţii. Aşa cum s-a văzut din ministeriatul Cătălin Predoiu, Justiţia e sub presiunea TeFeLiştilor din magistratură şi din presă. Aplicarea cerinţelor acestora ar lovi grav întreaga Justiţie, care nu e alcătuită doar din procurori haştagişti şi judecătoare cu frustrări. Prin urmare ministerul e un cartof fierbinte al noii Guvernări. Care a fost aruncat în mîinile USRPLUS. Ministrul USRPLUS e între ciocan şi nicovală. Dacă răspunde comenzilor haştagiste intră în conflict cu întreaga magistratură. Dacă nu răspunde, intră în conflict cu electoratul USRPLUS.

PNL a rămas cu ministere fără bani şi fără putere.

Da, dar aceste ministere:

1) Sînt de imagine, unde nu contează ce face, ci ceea ce comunică ministrul.

2) Electoratul nu aşteaptă de la ele la măsuri revoluţionare.

3) Nu presupun mînuirea de bani, sînt deci în afara vizorului DNA.

4) Nu sînt aşezate pe un vulcan, aşa cum se întîmplă cu Justiţia şi Sănătatea.

Admiţînd că mă pot înşela, avansez următoarea ipoteză:

PNL, la îndemnul lui Klaus Iohannis, a pus în mîinile USRPLUS, un partid fără experienţă de guvernare, pîndit de presa ostilă, Guvernarea României în perioada următoare socotind că:

1) USRPLUS îşi va rupe gîtul. Fie provocînd haos, răspunzînd în domeniile pe care le administrează pretenţiilor aberante ale propriului electorat, izolat de realităţi în Bula de pe Internet, fie încercînd să rezolve marile probleme ale domeniilor conduse, dar stîrnind nemulţumirea TeFeLiştilor.

2) PNL va rămîne în afara eroziunii date de Guvernarea în aceste vremuri de Pandemie.

Am putea spune că Guvernul Florin Cîţu e un Guvern URSPLUS. PNL, deşi a obţinut un scor mai mare, a intrat într-o opoziţie ciudată, cea de partid aflat la Guvernare!”