spot_img
7.5 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăhighlightCristian Diaconescu, scrisoare DURĂ către Juncker: NU vă permiteți așa ceva, faceți-o...

Cristian Diaconescu, scrisoare DURĂ către Juncker: NU vă permiteți așa ceva, faceți-o fără noi!

-

Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, i-a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, în care il critică pentru recentele declarații în privința refacerii relațiilor cu Rusia în detrimentul SUA.

Resetarea relatiilor cu Rusia „ca raspuns” la presiunile SUA. Nu stiu, domnule presedinte, daca, in afara prietenului dvs. de o viata, domnul Jean Asselborn, ministrul de Externe al Luxembourg-ului si evident a doamnei Merkel, ati mai consultat pe cineva atunci cand ati facut aceasta declaratie..Cand familia noastra europeana considera ca americanii trebuie indepartati, iar rusii adusi mai aproape, cetatenii romani incep sa isi faca rezerve de apa si alimente si verifica valabilitatea pasapoartelor, mai ales pentru copii, afirma Diaconescu.

- Advertisement -

Va reamintesc, domnule presedinte al Comisiei Europene, ca ne aflam cu totii in fata unei crize majore, a patra daca nu ma insel, din 2008, in care Europa, condusa si de dumneavoastra, se arata ezitanta, haotica, dar mai ales fara solutii. Fixarea reperelor este urgenta si se face prin dialog si cooperare, in conditii de egalitate, cu toate statele membre UE. Este obligatia dumneavoastra, ca presedinte al Comisiei Europene, sa faceti tot posibilul ca aceasta negociere sa duca la un raspuns solidar in fata valului de refugiati.Sunt sigur ca veti accepta faptul ca, in acest sens, aveti chiar o obligatie institutionala. Trecutul deciziilor UE sta marturie. In principiu va spun, cu toata prietenia, ca ar fi acceptabila o discutie pe tema resetarii relatiei cu Rusia, daca si numai daca si perceptiile tarii mele ar putea fi calibrate corespunzator, mai spune Cristian Diaconescu.

Din pacate, domnule Junker, Romania a mai trecut, in istoria sa, prin situatii similare cand ni s-au mai „resetat”, din afara, relatiile cu URSS. Drept rezultat am pierdut teritorii, precum si dreptul la functionarea democratica pentru zeci de ani. De aceea, suntem mai atenti si mai senzitivi la astfel de idei. Si ar mai fi o intrebare de pus. Credeti ca s-a schimbat ceva, in sens pozitiv, in situatia din Ucraina care sa presupuna o modificare decizionala astazi? Inteleg ca v-ati suparat pe americani, dar noi nu! (…) Deci daca doriti sa restartati, pur si simplu, faceti-o fara noi!, afirma raspicat fostul ministru de externe.

- Advertisement -

Daca ati fi dorit, dumneavoastra personal ati fi putut sa inlaturati opozitia Frantei si Germaniei privind includerea Romaniei in Acordul Schengen, iar Olanda nu s-ar fi singularizat. Vicepresedintele Comisiei, domnul Tinnemans, fost ministru olandez al Afacerilor Europene, nu v-ar fi refuzat sustinerea unui lobby activ la Haga. A facut-o in 2009, la rugamintea mea, deci cu atat mai mult daca i-ati fi cerut-o dvs.In criza politica si de securitate prin care trece Europa, va cer sa nu acceptati ca o tara ca Romania sa se simta singura. Suntem un stat important si pur si simplu nu va puteti permite asa ceva. Ceea ce cheltuim noi aici in proximitatea Estului economisiti voi in Centrul Europei, mai precizeaza Diaconescu.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img