spot_img
24 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022
AcasăAnalizeCreșterea prețurilor la energie și gaze va produce un tsunami: VOR CREȘTE...

Creșterea prețurilor la energie și gaze va produce un tsunami: VOR CREȘTE TOATE PREȚURILE

-

Costurile cu energia electrică şi gazele naturale, care s-au crescut enorm în ultimul an, vor aduce scumpiri în cascadă în perioada următoare, inclusiv la alimente. O creştere cu numai 20% a preţurilor energiei ar însemna aproape 100 de lei în plus pe lună, la care s-ar adăuga încă 100 – 150 lei doar din scumpirea alimentelor, scrie Adevărul.

- Reclama -

Datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că gazele s-au scumpit luna trecută cu 20,49% faţă de decembrie 2020 şi cu 20,55% faţă de august 2020, în timp ce energia electrică s-a scumpit în luna august 2021 cu 23,15% faţă de luna decembrie a anului trecut şi cu 24,65% faţă de luna august 2020. Estimările experţilor în energie arată că preţurile energiei nu vor stagna la acest nivel, continuându-şi creşterea accelerată. Toate aceste preţuri mari la energie, fie că este vorba de energie electrică, fie de gaze naturale, se răsfrâng asupra preţurilor alimentelor, în special a celor procesate. „În următoarea lună nu cred că vor mai fi suportate de către procesatori, dar nu vorbim de creşteri de 25% astea sunt imposibile, dar creşteri cu o singură cifră s-ar putea să aibă loc, existând şi o criză de materie primă la unele produse, cum e carnea de porc… Aşa, că e imposibil de spus, stabilitate pe piaţa preţurilor nu mai există de două – trei săptămâni”, a declarat Sorin Minea, preşedintele Romalimenta. La rândul său, economistul Dragoş Cabat a vorbit despre aşa numitele „efecte de val 2, 3”, referindu-se la efectul de domino pe care energia plătită mai scump de firme îl are asupra produselor finite. „Costurile cu energia, gazele, intră în toate celelalte produse pe care le consumă românii. Vom vedea scumpiri care vor veni în efect de cascadă. Impactul e mult mai mare la românii cu venituri mici, decât la cei cu venituri mari. Românii care resimt aceste creşteri de preţuri sunt cei care au salariu minim pe economie, dar şi pensionarii care trăiesc de la o lună la asta cu o pensie minimă”, a adăugat Dragoş Cabat, sugerând că preţurile vor atinge nivelul maxim chiar în perioada Sărbătorilor de iarnă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...